Výběr plastových oken krok za krokem

REKLAMA       Jiřina Kavková, 22.7.2015
Nabídka plastových oken na zdejším trhu je velice široká a o přízeň zákazníků se ucházejí stovky dodavatelů. Z hlediska možnosti získat výhodnou cenovou nabídku je to situace velmi příznivá. Jak se ale v nabídce orientovat a vybrat si plastová okna, která splní to, co od nich očekáváme?

Plastová okna zlepší kvalitu bydlení

Výběr plastových oken s sebou nese především nutnost odpovědět si na otázku, kde mají okna sloužit a co od nich očekáváme. Úspora nákladů na vytápění bytu je sice základním požadavkem, ale nemůže být jediným. V zásadě totiž platí, že dobře zabudovaná nová plastová okna úsporu tepla přinesou. Jak velkou úsporu závisí zejména na tom, v jakém stavu byla stará okna, tedy jak těsnila či spíše netěsnila. Dobře seřízená moderní plastová okna jsou nastavena tak, aby byla prakticky neprůvzdušná, tedy dobře utěsněná, tím je zajištěna úspora tepla.

Ochrana před hlukem, odolnost oken před nezvanými návštěvníky nebo bezpečnost dětí jsou některé další požadavky, které by měly být zváženy hned na počátku výběru plastových oken. Zjednodušeně lze říci, že rozhodování o volbě plastových oken spočívá ve výběru vhodného profilového systému, izolačního zasklení, vhodného řešení stínění a doplňků a také zajištění odborné montáže.

Výběr profilu plastových oken

Tepelně izolační vlastnosti plastového profilu jsou dány jeho stavební hloubkou, počet komor zde nehraje zásadní roli. V současnosti jsou trendem profilové systémy se stavební hloubkou alespoň 70 mm rozdělené v rámu a křídle na pět a více izolačních komor.

Podstatný vliv na vlastnosti plastového profilu má systém těsnění. Základem je dorazový systém, kdy izolaci zajišťují dvě pryžová těsnění. Lepší vlastnosti pak poskytuje středový systém se třemi těsnícími rovinami. Tento systém má lepší tepelně izolační vlastnosti a poskytuje větší ochranu před venkovním hlukem a prudkým deštěm. Zatímco v klidné a před povětrnostními vlivy chráněné lokalitě velmi dobře poslouží okna s dorazovým systémem, do bytu u rušné silnice, případně v horském prostředí nebo ve vyšších patrech bytových domů je velmi vhodné pořídit si plastová okna se středovým systémem těsnění.

Stabilitu klasických plastových oken zajišťuje vnitřní ocelová výztuha profilu. Kvalitou a tvarem výztuhy je třeba zabývat se zejména v případě, že potřebujete okna větších rozměrů, okenní sestavy, posuvné balkónové systémy nebo plastová okna v barevném provedení. V těchto případech je také dobré zajímat se o třídu plastového profilu. Tu definuje norma podle tloušťky plastu na pohledových stěnách profilu. Silnější vnější stěny plastového profilu poskytují větší odolnost proti prasknutí zejména v rohových spojích plastových oken.

Kvalita profilu plastových oken je z velké části ukryta uvnitř a je tak obtížné zjistit, zda dodavatel dodržel slíbenou kvalitu profilu a výztuhy. Proto je dobré vědět, kdo a kde okna vyrobil a na koho se obrátit v případě, že by nastaly problémy. Skutečná kvalita plastových oken se totiž projeví až po nějaké době používání, nejčastěji v zimě.

Nepodceňujte kování plastových oken

Funkčnost plastových oken zajišťuje kování. Dnes je samozřejmostí plně seřiditelné celoobvodové kování opatřené mikroventilací. Pokud máte okna přístupná z chodníku, je dobré zvážit větší bezpečnost proti násilnému vniknutí. Základem je dostatečné množství bezpečnostních uzavíracích bodů, které brání násilnému uvolnění. Případně pak pořízení dalších bezpečnostních prvků jako je destička proti odvrtání, zamykatelné kličky nebo elektromagnetické bezpečnostní prvky integrované přímo v okenním kování.

Volba zasklení plastových oken

Zasklení tvoří naprostou většinu plochy oken, proto má zásadní vliv na vlastnosti plastových oken. V současnosti jsou nejžádanější izolační trojskla, která poskytují lepší tepelně izolační vlastnosti a velmi výrazně omezují případné rosení skel v interiéru.

Při výběru zasklení je ale dobré věnovat pozornost nejenom úspoře tepla, ale také dalším parametrům jako je světelná propustnost a solární faktor. Běžná izolační trojskla sice výborně izolují, ale mohou do interiéru propustit méně světla, pocitově tedy může být v místnosti po výměně oken větší šero. Solární faktor pak udává, kolik slunečního záření se využije k ohřevu místnosti, to je důležité zejména na jaře a na podzim. Je tak dobré vybírat trojsklo tak, aby byly všechny parametry pokud možno optimálně kombinované.

Dnes by již samozřejmostí měl být tzv. teplým meziskelní rámeček. Ten omezuje rosení oken a zejména vznik kondenzátu v dolní části skel.

Z hlediska umístění bytu je dobré podle potřeby zvážit pořízení bezpečnostního zasklení, případně protihlukového zasklení. Samotné trojsklo větší bezpečnost ani útlum hluku neposkytuje, je třeba zajímat se o zasklení s integrovanými foliemi.

Nezapomeňte na stínění plastových oken

Pokud již při nákupu oken zvážíte také pořízení stínění, případně dalších doplňků, zajistíte si především to, že veškeré prvky budou esteticky i funkčně ladit. Dodatečné řešení stínění a doplňků může přinést nejenom starosti, ale i zvýšené náklady.

Odborná montáž plastových oken

Sebelepší plastová okna mohou být znehodnocena nekvalitní montáží. Správné osazení oken a ošetření připojovací spáry má totiž podstatný vliv na dlouhodobé zajištění tepelně izolačních vlastností i ochranu interiéru před zatékáním. Většina dodavatelů také poskytuje prodlouženou záruční dobu na plastová okna, pokud si je pořídíte i s odbornou montáží.

Vyplatí se věnovat pozornost správnému ošetření připojovací spáry použitím tzv. parozábran, které brání průniku vlhkosti přes spáru dovnitř i ven z interiéru a dlouhodobě tak chrání izolační pěnu před degradací.

Kvalitu plastových oken poznáme až po určité době používání, proto se vyplatí pečlivě vybírat také dodavatele, abyste se na něj mohli i po několika letech obrátit s požadavky na seřízení či servis.

 

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry