Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  16.07.2015 14:05:21

Za 18 měsíců fungování vlády B. Sobotky se podařilo získat 196 nových investičních projektů v objemu téměř 108 miliard korun


Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes společně s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem a generálním ředitelem agentury CzechInvest Karlem Kučerou zhodnotili dosavadních 18 měsíců práce vlády v oblasti získávání nových investic a vytváření nových pracovních míst.

Jsem rád, že se vládě daří plnit jednu z klíčových priorit a za 18 měsíců fungování nového kabinetu se nám podařilo získat 196 nových investičních projektů v objemu 108 miliard korun, které by měly generovat přes 23 tisíc nových pracovních míst. Je důležité, abychom v dobře nastoupeném tempu pokračovali i v dalších měsících. Ministerstvo průmyslu a obchodu i agentura CzechInvest musí navázat na dosavadní úspěšnou práci a dál intenzivně pracovat na zlepšování podmínek pro vstup nových investorů do naší země,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

V uplynulém roce a půl bylo pro Českou republiku v oblasti investic mimořádně úspěšných, a to i díky podpoře ekonomické diplomacie, které jsme věnovali skutečně velkou pozornost. Osobně jsem v uplynulém roce absolvoval celou řadu zahraničních cest v čele českých podnikatelských misí a vedl jsem řadu jednání v investorsky zajímavých regionech. Jejich výsledkem je, že Česká republika představuje v současné době pro investory stabilní a přátelské prostředí, které motivuje české i zahraniční podnikatele k neustálému rozvoji jejich byznysu. V současné době posilují především investice v oblasti datových center, leteckého průmyslu nebo sdílených služeb. Jedná se většinou o projekty s vysokou přidanou hodnotou, které si žádají zkušenost a kvalifikovanou pracovní sílu. Zde má Česká republika stále konkurenční výhodu,“ poznamenal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Od začátku roku 2015 jsme získali nové projekty s vysokou přidanou hodnotou především z USA, Japonska a Číny, což odpovídá oživení a růstu globální ekonomiky. Zároveň registrujeme i zvyšující se zájem o lokální dodavatele,“ řekl generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera.

Mezi největší investiční projekty z poslední doby patří opravárenské centrum společnosti HTC, které vzniklo v Brně. Velké změny chystá také společnost INA Lanškroun, s.r.o., která za 2,5 miliardy korun rozšíří svou činnost a zaměstná 900 nových pracovníků. Pardubická RONAL CR s.r.o. chystá expanzi za 1,7 miliardy korun. Počet zaměstnanců navýší o 110.

Ze zahraničí je v České republice nejaktivnější tradičně Německo, naplánovalo si zde 38 nových projektů. Následují Spojené státy americké s 21 projekty, Nizozemí s jedenácti a Francie s deseti. Podle objemu investic vede Korejská republika, která do České republiky umístí projekty za 29 miliard korun. Následují Německo (14 mld.) a Nizozemí (8 mld.).

Mezi sektory dominuje v počtu projektů výroba motorových vozidel s 67 novými projekty za 34,7 miliardy korun. Dále pak kovodělný a kovozpracující s 25 projekty za 12,7 miliard korun a strojírenský průmysl s 16 projekty. Podle objemu investice patří k nejúspěšnějším také gumárenský průmysl, do kterého přiteklo přes 23 miliard korun.

V regionálním měřítku přilákal největší investiční aktivitu Moravskoslezský kraj. Vznikne zde 32 nových projektů za 17,7 miliardy korun, které by měly vytvořit 4 530 pracovních míst. Druhou příčku drží Ústecký kraj s třiceti novými projekty za 36 miliard a 4 495 novými místy.

Dalším krokem v lákání investorů do České Republiky je i schválení projektu zvýhodněných průmyslových zón, které nabídnou investorům ještě výhodnější podmínky pro jejich podnikání v ČR.

Zdroj. Úřad vlády ČR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688