Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  14.07.2015 23:35:39

Úterní obchodování na amerických trzích: Co by investorům nemělo utéct

Americké akcie do úterní obchodní seance vstoupily kolem nuly, po celodenním růstu ale uzavřely zhruba půl procenta v plusu. Hlavní indexy tak navázaly na příznivý pondělní vývoj, kdy posílily o více než procento, a zdražily čtvrtý den v řadě. Investoři se zaměřují na hospodářské výsledky firem a sledují ceny ropy po dohodě světových mocností s Íránem.

 

Dow posílil o 0,42 % na 18 053,58 bodu, S&P 500 přidal 0,45 % na 2 108,95 bodu a Nasdaq uzavřel se ziskem 0,66 % na 5 104,89 bodu. Index volatility VIX klesl o 3,81 % na 13,37 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o pět bazických bodů na 2,4 %.

Posílily všechny hlavní sektory s výjimkou odvětví základních materiálů. Nejvíce se dařilo akciím ze sektoru zdravotní péče a energetického a technologického odvětví.

Světové mocnosti se ve Vídni dohodly s Íránem na omezení jeho jaderného programu výměnou za odvolání ekonomických sankcí. Ceny ropy na to reagovaly zpočátku propadem o zhruba dvě procenta, odpoledne ale většinu ztrát smazaly, což akciím na Wall Street pomohlo navázat na pondělní růst. Jím trh reagoval na dohodu eurozóny s Řeckem a pokračující výrazné zotavování čínských akcií.

Americké akcie (14. července 2015)

 

"Americké akcie se vydaly ve stopách starého kontinentu. Maloobchodní tržby byly tak špatné, že jednoduše není možné, aby se investoři řídili něčím jiným než Evropou," řekl Peter Boockvar, hlavní tržní analytik ve společnosti The Lindsey Group. "Podle mého názoru hraje důležitou roli ve změně sentimentu i energetika," doplnil Art Hogan, hlavní tržní stratég ve Wunderlich Securities.

Z indexu Dow v úterý nejvíce zdražily akcie zdravotní pojišťovny UnitedHealth Group (+2,08 %), investiční banky JPMorgan Chase (+1,4 %) a výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola (+1,25 %). Zlevnily naopak cenné papíry farmaceutické společnosti Johnson & Johnson (-0,49 %), počítačové firmy IBM (-0,45 %) nebo výrobce počítačových čipů Intel (-0,3 %).

Akcie mikroblogovací sociální sítě Twitter (+2,63 %) v první polovině úterní obchodní seance prudce vyskočily poté, co se na trhu objevila zpráva, že Twitter konzultuje s bankami nabídku na převzetí od nejmenované firmy v hodnotě 31 miliard dolarů. Zpráva se objevila na internetové stránce bloomberg.market, která předstírala, že patří světové informační agentuře Bloomberg. Agentura ale krátce nato oznámila, že nic takového nevydala a že stránka, kde se zpráva objevila, je falešná. Podle doménového vyhledávače ICANN byla stránka bloomberg.market zaregistrována teprve 10. července.

Akcie výrobce paměťových čipů Micron Technology (+11,36 %) posílily přes jedenáct procent v reakci na pondělní oznámení čínské firmy Tsinghua Unigroup, že Micronu nabídla převzetí za 23 miliard dolarů. Zpráva nahoru posunula také akcie dalšího výrobce pamětí, firmy SanDisk (+3,43 %).

Po zvýšení investičního doporučení podražily akcie prodejce Amazon.com (+2,2 %). Doporučení na akcie Amazonu zvýšil analytik Matt Nemer z banky Wells Fargo, nově je hodnotí "outperform". Cílovou cenu akcií Nemer posunul na 495 až 520 USD z 421 až 450 USD.

Zvýšení doporučení na "buy" od Jefferies podpořilo také akcie módního domu Urban Outfitters (+2,49 %).

Nedařilo se naopak akciím cestovní agentury Orbitz Worldwide (-2,11 %), na něž analytici z banky UBS snížili doporučení na "sell" z "neutral". Snížení doporučení na akcie Orbitz dolů stáhlo také cenné papíry konkurenčního portálu Expedia (-3,47 %).

 

Po konci obchodování zveřejnily kvartální hospodářské výsledky například společnosti CSX nebo Yum! Brands.

Železniční dopravce CSX (v řádném obchodování +0,53 %) oznámil, že ve druhém čtvrtletí vydělal 533 milionů dolarů neboli 0,56 USD na akcii při tržbách 3,06 miliardy dolarů. Loni firma ve stejném období hospodařila se ziskem na akcii 0,53 USD a tržbami 3,24 miliardy dolarů. Analytici v anketě agentury FactSet odhadovali, že CSX za 2Q2015 vykáže zisk na akcii 0,53 USD při tržbách 3,12 miliardy USD. Akcie firmy na výsledky v poobchodní fázi reagovaly růstem o zhruba tři a půl procenta.

Společnost Yum! Brands (v řádném obchodování +0,97 %), která provozuje řetězce s rychlým občerstvením Taco Bell, Pizza Hut a KFC, ve druhém kvartálu hospodařila se ziskem 235 milionů USD neboli 0,53 USD na akcii při tržbách 3,1 miliardy dolarů. Zisk očištěný o jednorázové položky činil 0,69 USD na akcii. Loni firma ve stejném období dosáhla zisku na akcii 0,73 USD a tržeb 3,2 miliardy USD. Analytici čekali za 2Q2015 upravený zisk na akcii 0,63 USD a tržby stejně jako loni 3,2 miliardy dolarů.

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688