Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  13.07.2015 13:46:00

Na trzích panuje po víkendových řeckých událostech optimismus


Minulý týden začal hledáním východisek, jak naložit s výsledky řeckého referenda, ve kterém řečtí voliči výraznou většinou odmítli podmínky věřitelů. Během první poloviny týdne tak na trhu opanovaly obavy, že Řecko míří k vystoupení z eurozóny. Nicméně vláda premiéra Tsiprase překvapila, když přišla s návrhem reforem v obdobném rozsahu, který byl řeckými voliči odmítnut. Některé klíčové návrhy již dokonce v pátek prošly řeckým parlamentem. Definitní rozhodnutí mělo padnout včera, na kdy byl svolán summit celé EU. Ten byl ale nakonec zrušen, jednala pouze euroskupina, tj. ministři financí členských zemí eurozóny. A jak už bývá zvykem, ani včerejší definitivně poslední termín, kdy mělo padnout rozhodnutí, tím posledním nebyl. Jako další byla stanovena středa. Do té doby má řecká vláda prosadit a schválit další důležité zákony, zřídit privatizační fond a dále dopilovávat návrhy dle požadavku věřitelů. Výměnou by měl přijít třetí balík finanční pomoci ve výši přes 80 mld. EUR, který by měl zajistit financování Řecka na tři roky.

Uplynulý týden tak jasně ukázal, že politická vůle udržet eurozónu pohromadě je opravdu silná. Na druhou stranu se věci daly do pohybu a Řecko konečně přišlo s konstruktivním přístupem. Evropští představitelé nyní tlačí na to, aby řecká vláda respektive parlament návrhy nejdříve schválil, a teprve pak bude slíbené financování. Nad privatizačním fondem ale i celou řadou implementační fáze reforem mají mít věřitelé kontrolu. To by mělo proces zavádění usnadnit.

K finálnímu řešení má situace ještě daleko. Je ale zřejmé, že nyní již připadají v úvahu pouze dva scénáře: (1) Řekové přistoupí na požadavky věřitelů, nebo (2) Řecko bude muset z eurozóny odejít. I když se intenzívně pracuje na první variantě, druhou stále nelze vyloučit. Navíc to bude mít řecký premiér těžké na domácí politické scéně, nelze vyloučit, že vše vyústí v řecké předčasné volby.

Trhy zatím reagují vesměs pozitivně. Euro v první reakci posílilo, evropské akciové indexy přidávají přes procento, výnos německého desetiletého dluhopisu roste, výrazně se zvedly eurové tržní úrokové sazby (desetiletý eurový swap se dnes připisuje cca 17bb).


Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688