Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  13.07.2015 10:16:27

Makro data hlavní trhy, FI a FX

Tento týden bude podstatně bohatší na události než minulý. Prim by pro Evropu i nadále mělo hrát Řecko. Už na začátku týdne budeme po nedělním summitu EU vědět, zda Řecko zůstane v EMU a dostane další pomoc nebo bude na cestě z unie ven. Podle toho by se také měli zařídit investoři. Další významnou evropskou záležitostí bude zasedání bankovní rady ECB. Změny v měnové politice se čekat nedají, ale důležité bude jak hodnocen stavu a vyhlídek ekonomiky, tak cokoliv co se týká Řecka, protože jeho finanční systém drží jakž takž nad vodou je ECB a její nouzová hotovost (ELA). Pokud by Řecko směřovalo ven z unie, o nouzovou hotovost by patrně přišlo a to by celý proces jeho odchodu mohlo výrazně urychlit.

Z dat bude v eurozóně nejzajímavější německý konjunkturální index ZEW, u kterého se čeká další mírný pokles indikující poněkud horší vyhlídky německé ekonomiky. Finální CPI (EMU a Německo) a průmyslová produkce už by jen měly potvrdit předchozí data. V USA budou zveřejněny tři důležité údaje. Nejdříve maloobchodní tržby, které se v květnu konečně pořádně rozběhly. Červen by sice měl přinést zpomalení, ale stále solidní růst potvrzující zrychlení ekonomiky. Růst maloobchodních cen by měl zůstat velmi pomalý a vzhledem k vývoji cen ropy a dalších komodit je nyní riziko spíše na straně dalšího zpomalení. To je významné pro Fed, který by potřeboval vidět naopak zrychlující inflaci, aby mohl s klidným srdcem zahájit zvyšování sazeb.

Třetím nejvýznamnějším ukazatelem bude průmyslová výroba, u které se po mírném poklesu očekává mírný růst, což by také mělo podpořit vnímání zesílení ekonomiky. V USA bude zveřejněno ještě několik druhořadých růstových ukazatelů (index filadelfského Fedu, počet zahájených staveb domů a stavebních povolení, michiganský index spotřebitelské důvěry). Konečně bude zveřejněna také Béžová kniha Fedu, které poskytne alternativní kvalitativní náhled na ekonomiku.

FI a FX
Ani řecké referendum nedokázalo podstatněji posílit dolar k euru. Trh je podle všeho k jeho dalšímu posílení skeptický a chová se podle toho. To vytváří riziko asymetrické reakce na další vývoj kolem Řecka. Pokud v unii setrvá, může to vést k poměrně silnému tlaku na posílení eura, pokud z ní vypadne, bude tlak na jeh oslabení pouze mírný. Příčinou tohoto vývoje je asi určitá únava investorů z nekonečných problémů kolem Řecka. Za této situace by bylo cokoliv, co by ukončilo nekončící nejistotu vítáno.

Dolaru by spíše než Řecko mohla pomoci domácí data, pokud by byla dostatečně silná, aby trh přesvědčila, že zvýšení sazeb jeopravdu blízko. Dluhopisový trh v Evropě reflektoval výše zmíněnou tendenci investorů diskontovat řecké problémy – německé výnosy se relativně držely a ke konci týdne začaly růst, periferní citelně klesaly. Ropa se po prudkém propadu, který mohl souviset s výprodejem akcií v Číně, zotavovala, podobně zlato. U obou je větší pravděpodobnost poklesu než růstu.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688