Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  13.07.2015 06:47:00

Síla eura odráží sázky investorů na to, že Řecko bude zachráněno


Řecký příběh pokračuje. Počátek předchozího týdne naznačoval, že řecký příběh míří k tragickému konci. Výsledek referenda, kde řečtí voliči s převahou odmítli další reformy a úsporná opatření, vedl k tomu, že se již reálně začalo hovořit o tom, že Řecko bude muset eurozónu opustit. Nicméně vláda premiéra Tsiprase překvapila, když přišla s návrhem reforem v obdobném rozsahu, který byl řeckými voliči odmítnut. Některé klíčové návrhy již dokonce v pátek prošly řeckým parlamentem. Definitní rozhodnutí mělo padnout včera, na kdy byl svolán summit celé EU. Ten byl ale nakonec zrušen, jednala pouze euroskupina, tj. ministři financí členských zemí eurozóny. A jak už bývá zvykem, ani včerejší definitivně poslední termín, kdy mělo padnout rozhodnutí, tím posledním nebyl. Jako další byla stanovena středa. Do té doby má řecká vláda prosadit a schválit další důležité zákony, zřídit privatizační fond a dále dopilovávat návrhy dle požadavku věřitelů. Výměnou by měl přijít třetí balík finanční pomoci ve výši přes 80 mld. EUR, který by měl zajistit financování Řecka na tři roky.

Uplynulý týden ukázal, že politická vůle udržet eurozónu pohromadě je opravdu silná. A společná evropské měna z toho profitovala. Patrné to bylo zejména v samotném závěru minulého týdne poté, co řečtí představitelé přišli s návrhy řešení, o kterých se konečně dalo jednat. Zatímco na počátku minulého týdne tedy kurz ještě atakoval hladinu 1,0950 USD/EUR, v závěru týdne kurz krátce přesáhl úroveň 1,1200 USD/EUR.

Pokud jde o ekonomický kalendář, pozornost tohoto týdne bude směřovat k centrálním bankéřům na obou stranách Atlantiku. ECB by měla ponechat nastavení měnové politiky nezměněné, sledována budou vyjádření směrem k řeckému bankovnímu sektoru a dosavadním objemům jejich financování prostřednictvím ELA. Vzhledem k posledním událostem kolem Řecka se dá očekávat holubičí verbální rétorika. Tu by měla ospravedlnit i dosavadní velmi nízká inflační očekávání a nejistota ohledně vývoje globální ekonomiky. Květnová statistika eurové průmyslové výroby naznačí slabší druhé čtvrtletí ve srovnání s tím prvním. Finální číslo červnové inflaceeurozóně by mělo být potvrzeno na oznámeném odhadu ve výši 0,2 % y/y. Červencová hodnota německého ZEW indexu by měla v hodnocení současných podmínek doplatit na eskalaci řecké krize, ve složce očekávání by ale již měla zaznamenat zlepšení.

V USA bude pozornost směřovat k pololetnímu projevu šéfky Fedu J. Yellen, kde by mohla více objasnit scénář politiky opuštění nulových úrokových sazeb. Po slabém prvním čtvrtletí očekáváme za Q2 15 růst americké ekonomiky o 3,3 %. Tržní konsensus výrazně zaostává, nicméně v posledních dvou měsících se zvyšuje na aktuálních 2,8 %. Odhad by mohla dále povzbudit data, která přinese tento týden. Očekáváme silné červnové maloobchodní tržby i počet nově zahájených staveb. Poprvé od loňského prosince by se do kladných čísel měla podle červnové statistiky dostat americká inflace.

Zatímco situace kolem Řecka by měla euru spíše nahrávat, očekávaná solidní data by měla naopak podporovat dolar. O jeho síle zřejmě nakonec rozhodne projev šéfky Fedu. Podle technické analýzy představují úrovně 1,1150/1,1200 oblast technického odporu, naopak jako hladina podpory se ukazuje hladina 1,0950 USD/EUR.


Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688