Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  10.07.2015 06:00:42

Záhada platby Visa kartou: Tam venku obchází nová drachma

Athénský Hilton vytiskl fakturu, na které byla uvedená částka v drachmách. Kauza je na světě: Nechystá se už řecká vláda na konec eura

Záhada, nebo freudovské „přeřeknutí“? Reportérovi agentury Bloomberg se stala podivná věc. 4. července platil v hotelu Hilton v Aténách svou platební kartou Visa, vydanou bankou Citigroup, a na výpisu transakce se mu objevila stržená částka v řeckých drachmách. Mluvčí obou zainteresovaných finančních institucí (Visa i Citigroup) nad tím jen kroutili hlavami. A zároveň celou záležitost odmítli komentovat. Mluvčí celosvětového holdingu Hilton agentuře Bloomberg sdělil, že hotel v Aténách vystavil účtenku v eurech a nikoli v drachmách.

drachma_hilton

Částka v drachmách byla vyjádřena tak, jako by byl směnný kurz vůči euru 1 ku 1, tedy v kurzu, který je většinou ekonomů vnímán jako zcela nepravděpodobný. Jakmile by totiž Řecko obnovilo drachmu, její hodnota by se téměř jistě záhy propadla vůči všem hlavním světovým měnám jako důsledek aktuální vnější nerovnováhy řecké ekonomiky a jejího nejistého budoucího vývoje.

Snaha najít odpověď na to, jak k záměně měn na bankovním výpise došlo, vyšla naprázdno. Pokaždé, když kupující platí kartou, informace o transakci proběhne mezi čtyřmi stranami: obchodníkem, bankou obchodníka, vydavatelem Visa nebo MaterCard a bankou kupujícího. Hilton však odmítl sdělit, u které banky má vedený svůj účet.

Zatímco bezhotovostní transakce by v případě přechodu Řecka na novou drachmu bylo možné v nové měně evidovat téměř okamžitě, na hotovostní podobu nové drachmy bychom si museli nějakou dobu počkat. Emise hotovosti při zavádění nové měny trvá typicky nejméně šest měsíců, někdy se taková věc může protáhnout až na dva roky. Agentuře Bloomberg to sdělil šéf společnosti, která tiskne bankovky od doby, kdy Německo emitovalo ve 20. letech minulého století říšskou marku.

Ačkoli se banky po celém světě připravují na variantu přistoupení Řecka k emisi neodrachmy, má takový krok ještě čas. Alexis Tsipras má nově lhůtu do neděle, aby věřitelům předložil hotový návrh úspor a reforem výměnou za další finanční pomoc od evropských věřitelů.

Záhada bezhotovostní drachmy byla však rychle odstraněna. Pouhý den poté, co se dotyčný reportér agentury Bloomberg začal pídit po tom, co se na jeho bankovním účtu mohlo stát, byl jeho výpis opravený a částka uvedena v té prozatím správné měně.

Petr Musil


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688