Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.07.2015 11:50:25

Vládě se daří dále snižovat nezaměstnanost, klesla na 6,2%


Vládě premiéra Sobotky se daří plnit jednu z klíčových priorit programového prohlášení vlády, tedy podporovat hospodářský růst. Pozitivně se projevuje podpora tvorby nových pracovních míst prostřednictvím nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti, zrychlení čerpání evropských fondů a také vládní investiční výdaje, například do dopravní infrastruktury.

Aktuální statistické údaje ukazují, že nezaměstnanost dále klesá a na trhu práce, včetně stavebnictví, dochází k zajímavému oživení. Podle Úřadu práce ČR bylo k 30. červnu 2015 celkem 451 395 uchazečů o zaměstnání. To je o 14 294 méně než v květnu a o 85 784 méně než v červnu 2014. Podíl nezaměstnaných osob klesl na 6,2 % (pro srovnání: v květnu 2015 byl podíl 6,4 %, v červnu 2014 byl tento podíl 7,4 %). Nadále také pokračuje růst počtu volných pracovních míst, zaměstnavatelé jich nabízeli prostřednictvím ÚP ČR celkem 96 983, to je nejvíce od prosince 2008. Situaci ovlivňuje především zotavující se ekonomika a pozvolný hospodářský růst. V květnu dále došlo k růstu stavební výroby o 11,9 %, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se zvýšila dokonce o 13,4 % a v plném proudu jsou i sezónní práce. Produkce v pozemním stavitelství tak meziročně vzrostla o 6,4 % a produkce inženýrského stavitelství, tedy především výstavba infrastruktury a její rekonstrukce, se zvýšila až o 23,4 %.

Kroky vlády v podpoře zaměstnanosti a hospodářského růstu

  • V minulém roce vláda schválila Akční plán na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti ČR. Tento dokument reaguje na aktuální hospodářské potřeby země, shrnuje vládní opatření legislativní i nelegislativní povahy na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti. Díky němu může vláda snadněji koordinovat směr hospodářské politiky na vládní úrovni a sledovat plnění úkolů, ke kterým se vláda zavázala prostřednictvím koaliční smlouvy a programového prohlášení. Vzhledem k tomu, že byl připravován ve spolupráci se sociálními partnery a byl projednaný na zasedáních Rady hospodářské a sociální dohody včetně společného zasedání s krajskými tripartitami, byl tak posílen vliv sociálních partnerů na realizaci hospodářské politiky.
  • V minulém roce se podařilo stabilizovat Úřady práce, a to především i po personální stránce. Bylo nutné vrátit personální stav na Úřadech práce do takové podoby, aby nefungovaly pouze jako výplatní místo, ale plnily také funkci aktivní politiky zaměstnanosti. Tento obrat se nyní ukazuje jako krok správným směrem a budeme v něm určitě i nadále pokračovat.
  • Vládě se v minulém roce také podařilo schválit novelu zákona o investičních pobídkách. Jejím cílem je kromě zajištění souladu poskytování veřejné podpory formou investiční pobídky s relevantními předpisy Evropské unie především snaha udržet konkurenceschopnost systému investičních pobídek v mezinárodní soutěži s okolními státy.
  • K další podpoře investic schválila vláda novelu zákona, která snižuje platby za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu a zavádí výjimky z plateb odvodů pro dopravní či průmyslové stavby v průmyslových zónách. Tím vycházíme vstříc investorům a zároveň směřujeme stavby na méně kvalitní zemědělskou půdu.
  • Vládě se daří aktivně přitahovat nové investice: nová výroba ve Škodě Auto, Amazon v Dobrovízi, výroba světelných systémů Hyundai Mobis v Ostravě-Mošnov, investice Nexen v zóně Žatec-Triangle apod.

    Zdroj: Úřad vlády ČR
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688