BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  08.07.2015 11:27:14

Řecko zastínila Čína, analýza ZLATA, ROPY, GBP/USD

Australský dolar se vůči americkému dolaru v noci propadl na 6letá minima (0,7390). Následoval tak výprodej na železné rudě (minus 8 procent) a čínském akciovém trhu. Čínský šanghajský index v noci ztratil 7 procent, což je největší denní propad od roku 2007. Výprodej akciových titulů zasáhl i Japonsko, kde index Nikkei oslabil o více než 3 procenta a uzavřel pod kulatým číslem 20 000 bodů. Naopak japonský jen, jakožto představitel bezpečného přístavu v noci silně posílil vůči všem měnám. Vůči hlavní měně, americkému dolaru, si v noci připsal zisk 0,9 procenta. Kromě železné rudy tento týden silně oslabuje i měď (6letá minima) a ropa (3měsíční minima), jakožto barometry globálního hospodářského růstu. Investoři prodávají tyto průmyslové komodity, protože se bojí negativních dopadů čínského akciového poklesu na tamní lid a následně i celkový hospodářský výkon druhé největší ekonomiky světa.

Euro se i po úterní obchodní seanci pohybuje do strany bez jasně definovaného směru. Vůči americkému dolaru se drží pevně nad důležitými hodnotami podpory 1,1000  – 1,0975. Investoři čekají, zdali se Řecko domluví s věřiteli na dalším záchranném programu. Skupina ministrů financí eurozóny dnes dopoledne uspořádá telekonferenční hovor, aby jednala o očekávané žádosti Řecka o střednědobý úvěr u Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Ministři čekají na nový dopis od řecké vlády, v němž předloží jednotnou a jasnou sadu návrhů reforem. Nicméně věřitelé dali Aténám čas až do konce týdne, aby představily protiplnění za další finanční zdroje. Hlavní jednání o osudu Řecka je svoláno na neděli, kdy se setká 28 představitelů Evropské unie.

Dohoda mezi Řeckem a eurozónou je stále možná, uvedl ve středu eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici pro BBC a dodal, že při jednání je v sázce budoucnost celého bloku jednotné měny. "Dnes, i když je to složité, velmi složité, je dohoda stále možná a nezbytnější než kdy jindy," řekl. "Grexit by byla veliká prohra, kolektivní chyba a bojujeme za to, abychom se jí vyhnuli."

Britská libra se včera rovněž dostala pod prodejní tlak a vůči USD klesla na 4týdenní minima. Výprodej spustila horší data výrobní produkce, která v meziměsíčním srovnání oslabila již druhý měsíc v řadě. Výprodej nezastavila ani lepší čísla Institutu NIESR, který odhadl, že ostrovní ekonomika v červnu posílila o 0,7 procenta. Dnes trhy čekají na vystoupení ministra financí Osborna, který představí nový rozpočet. Ten podle všeho sníží sociální výdaje o 12 miliard liber. Utahování rozpočtu bude centrální banku nutit zmírňovat negativní dopady fiskální politiky na lid a prodlužovat období nízkých úrokových sazeb, což je pro libru ve výsledku negativní.

Cena zlata testuje na týdenním grafu předchozí minima, což pro investory znamená zbystřit pozornost. V případě jejich překonání se otevře zlatu cesta až k úrovni 1050 USD za unci. Nicméně býčí divergence na oscilátoru MACD naznačuje, že zlato bude s aktuálními minimy bojovat a jen tak lehce nepodlehne.

Cena ropy ukončila včerejší obchodní seanci reverzní svíčkovou formací „pinbar". Tato formace by se mohla postarat o korekci výprodeje, jemuž ropa podléhala posledních 14 dnů.

Britská libra včera prorazila směrem dolů rostoucí trendovou linii a dnes bojuje s důležitou hodnotou podpory 1,5400. Když ji ani ta nezastaví v poklesu, otevře se libře prostor k předchozím minimům vyznačených obdélníkem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688