Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  06.07.2015 09:00:41

Den pro referendu: Varufakis z vlády, Řecko do BRICS?

Řečtí voliči v referendu řekli dvoutřetinové „ne“ podmínkám mezinárodních věřitelů. Premiéru Tsiprasovi na vyřešení krize zbývá čas do zítřka, Varufakis položil úřad.

Alespoň tolik času si Alexis Tsipras dal ještě předtím než se Řecko odebralo k volebním urnám a lze se domnívat, že velkohubosti tohoto prohlášení nejspíš už lituje. Do úterka se totiž velmi pravděpodobně nevyřeší vůbec nic.

Euroskupině Řecko nestojí za setkání

Ministři financí zemí eurozóny k výsledkům řeckého referenda a k dalšímu postupu žádnou schůzku nesvolávají, protože „nemají o čem jednat.“ Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem označil výsledek nedělního řeckého referenda za „politováníhodný pro budoucnost Řecka. Beru ho na vědomí,“ uvedl Nizozemec považovaný za jednoho z „jestřábů.“

Euroskupina si počká na iniciativu řeckých úřadů, a to i přes iniciativu Donalda Tuska. Ten po setkání s věčným zastáncem setrvání Řecka v eurozóně Francoisem Hollandem uvedl, že by se evropské orgány měly sejít v úterý a to včetně ministrů financí.

Varufakis se vzdává úřadu

Řecký ministr financí Janis Varufakis na svém blogu napsal, že si uvědomuje, že někteří z představitelů euroskupiny by uvítali, kdyby s ním už nemuseli jednat. Jeho nepřítomnost na dalších jednáních usnadní premiéru Tsiprasovi vyjednání dohody s eurozónou. „Budu i nadále podporovat premiéra Tsiprase, nového ministra financí a naši vládu,“ napsal Varufakis ve svém prohlášení, ve kterém rovněž ocenil statečnost řeckých voličů. „Slavné Óchi!, které řekli demokratům na celém světě je jen začátek,“ dodal.

Mimochodem: Varufakis se před svým vládním angažmá dlouhodobě věnoval digitální ekonomice. Třeba se ke svému tématu teď zas vrátí – určitě v této oblasti totiž má co podnětného říct.

Co na to BRICS

Bude velmi zajímavé sledovat, jestli se Alexis Tsipras vydá na zasedání BRICS, které v tomto týdnu hostí Rusko. Náměstek čínského ministra zahraničních věcí Čcheng Kuo-pching byl mezi prvními diplomaty, kteří okomentovali výsledky řeckého referenda a jeho slova nápadně připomínala otevřenou náruč. „Věřím, že s důraznou snahou všech stran se hospodářská situace Řecka změní k lepšímu. Ekonomická krize bude náležitě vyřešena,“ řekl.

Ruský ministr financí Anton Siluanov vyloučil, že by Řecko dostalo nabídku stát se členem rozvojové banky, kterou BRICS chce rozjet. Vzhledem k tomu co víme o povaze ruské diplomacie to můžeme s klidným svědomím přeložit jako „potvrzuji, že Řecko nabídku dostane.“

Geopolitická šachovnice se dává do pohybu a Řecko je na nejlepší cestě stát se ekonomickým předpolím Ruska a Číny v měkkém podbřišku Evropy.

Zda se bude ve zbylých zemích eurozóny hlasovat o tom, jestli dál posílat do Řecka peníze, se zatím neví, ale rozhodně je to zajímavý nápad. Oko za oko, zub za zub, referendum za referendum – a než se evropští voliči dostanou k urnám, Řecko si nějak vystačí s humanitární pomocí.

-of- 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688