Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  05.07.2015 13:30:42

Grexit: Co se dnes také stalo okolo řeckého referenda


Řecký ministr financí Varufakis obvinil věřitele Řecka z terorismu, jeho česká blíženkyně Ilona Švihlíková mu zdárně sekunduje. 

Krátce po šesté hodině začneme dostávat první kusé informace o výsledcích řeckého referenda. Než k tomu dojde, pojďme se podívat na některé maličkosti a trivia vypjatých okamžiků, kterých jsme svědky.

Co by kdyby dle Švihlíkové

„Není divu, že Řekové reagují podrážděně, když je německý ministr financí arogantně poučuje, aby „dodržovali pravidla“. Oni se dostali tam, kde jsou, právě proto, že dodržovali program Trojky. A proškrtali se do stádia bídy. Německo by nikdy nebylo tam, kde je dnes, kdyby země jako Řecko – které skutečně ty reparace za obrovské škody způsobené Německem nikdy nedostalo – v padesátých letech neprojevilo značnou velkorysost. Nejde ale o to, aby nyní Němci byli velkorysí, úplně by stačilo, kdyby přiznali, že záchrana Řecka byla z velké části záchranou jejich bank, a že podmínky věřitelů naprosto selhaly – ve všech ohledech,“ řekla v rozhovoru pro Tiscali.cz domácí ekonomka Ilona Švihlíková

To je samozřejmě relevantní názor, jeho dopad na řešení krize je nicméně nulový. Ukazuje ale na propast mezi protivnými stranami zjednodušeně řečeno „syrizistů“ a „Evropanů.“ Ti první ještě stále nepřestali hledat odpověď na otázku „Kdo za to může,“ ti druzí na otázku „Jak to napravit.“ Výsledkem je trvalá neschopnost domluvit, se kvůli které si teď právě Řekové drbou brady u uren.

Co by kdyby dle Varufakise

„To, co dělají s Řeckem, má své jméno: terorismus,“ řekl zase řecký ministr financí Varufakis. „Proč nás donutili zavřít banky? Chtějí v lidech zasít strach. A šíření strachu se říká terorismus,“ vysvětlil.

Ministr také uvedl, že pokud Řekové reformy odmítnou, odjede premiér Alexis Tsipras k jednání do Bruselu, kde velmi rychle dosáhne dohody o další finanční pomoci. „Ať referendum dopadne jakkoli, máme tu v pondělí dohodu. O tom jsem naprosto přesvědčen. Evropa tu dohodu potřebuje, Řecko ji potřebuje, takže dohoda bude,“ dodal s tím, že Evropa si nemůže případný krach Řecka dovolit. Ztratila by prý kvůli němu bilion eur, tedy ekvivalent hrubého domácího produktu Španělska.

Neradi bychom se mýlili, ale to je postoj, kterému se říká vyděračský.

V posledních hodinách před rozuzlením první zápletky tohoto dramatu to vypadá, že je jen otázka času, kdy někoho napadne všechno hodit na Pallas Athénu, která měla Řeky místo pěstování oliv naučit těžit ropu – a všechno mohlo být jinak.

„Dnes je den oslav. Demokracie je oslava, je to radost. A demokracie se ve chvíli, kdy překoná strach a vydírání, stane vykoupením a cestou ven,“ prohlásil premiér Tsipras u volební urny. „Řekové dnes posílají silné poselství. Nikdo nemůže ignorovat vůli lidu žít a mít odhodlání vzít život do vlastních rukou,“ dodal.

Nechceme působit jako hnidopiši, ale třeba by se daly najít i jiné způsoby jak se zaradovat než dovést svoji zemi k referendu o bankrotu.

-of-

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

10.07.2015Grexit: Dobré zprávy na řecký způsob jsou k pláči Ekonomický deník (Ekonomický deník)
09.07.2015Grexit píše další příběhy: Čím hůř, tím… hůř Ekonomický deník (Ekonomický deník)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688