BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  03.07.2015 12:34:10

Počet ropných vrtů v USA letos poprvé rostl


Dnešní páteční volno v USA znamenalo posun řady ekonomických reportů. Ve čtvrtek tak byly zveřejněny nejen údaje o červnovém trhu práce, které zaostaly za očekáváním a zvýšily šance na pozdější růst sazeb ze strany Fed, ale také jinak pravidelný páteční report ropné Baker Hughes (BHI).

Po středečním překvapivém obratu několikatýdenního trendu poklesu stavu zásob ropyUSA, došlo pro ceny ropy na další negativní informaci. Vůbec poprvé od úvodu prosince 2014 se totiž v tomto týdnu dle Baker Hughes zvýšil počet provozovaných ropných vrtů v USA. Pravdou je, že zlom byl ve vzduchu cítit již v předchozích týdnech, kdy jsme se například v květnu dočkali mezitýdenního poklesu v součtu třeba i jen o jeden vrt. Změna ve 27. týdnu o +13 vrtů je však poměrně výrazná (dnes aktualizovaná data, včera udáváno +12). Počet provozovaných ropných vrtů se tak zvýšil na celkových 641, tj. na úroveň z úvodu června. V meziročním srovnání se nicméně stále jedná o výrazný 59 % propad.

Kurzová reakce

Cena ropy WTI tak po středečním výraznějším poklesu včera nakonec utrpěla další ztráty, přestože se před zmiňovaným reportem pokoušela o zisky. Na NYMEX zakončila na 56,93 USD. Za tento týden tak srpnový kontrakt ztratil 4,5 %. Brent včera na ICE uzavřel méně pesimisticky na 62,07 USD, jeho ztráty ke včerejšku v týdnu činily 1,9 %. V červnu se zvláště u ropy WTI ukázal poměrně logicky výraznou cenovou rezistenci 200denní cenový průměr.

Dnes dopoledne můžeme pozorovat na cenách ropy více než 0,5 % pokles (ve 12 hod.).

Výhled cen ropy

Nový měsíc přinesl tradičně i pravidelný každoměsíční průzkum agentury Reuters ohledně vývoje cen ropy. Meziměsíčně jsme se dočkali nárůstu jak pro tento rok, tak především pro příští zvláště u ropy Brent.

Kromě fundamentálních podnětů u samotné ropy s cenou může v budoucnu jistě zahýbat i vývoj na forexu. Očekávání růstu sazeb ze strany Fed na trhu zvyšuje sázky na budoucí posílení dolaru. S vývojem v opačném směru nicméně může zahýbat Čína. Spekuluje se na její tlaky ohledně zařazení jüanu do koše hlavních měn (SDR), tedy prosazení jako rezervní měny (vedle USD, EUR, GBP, JPY a CHF).

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688