BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  03.07.2015 11:42:14

USA dnes slaví svátek, Evropa se připravuje na řecké referendum; analýza amerického dolaru (BOSSA USD) a EUR/AUD

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve čtvrtek ve své zprávě o udržitelnosti řeckého dluhu varoval, že země bude potřebovat prodloužit splatnost půjček od Evropské unie a rozsáhlé odpisy dluhu, pokud jeho ekonomika poroste pomaleji, než se čekalo, a nebudou zavedeny hospodářské reformy. Řecko se momentálně připravuje na nedělní referendum o přijetí dohody s věřiteli o mezinárodní pomoci. Ústavní soud má dnes vydat rozhodnutí, zdali je navrhované referendum z právního hlediska v pořádku (neočekáváme, že by soud referendum zamítl). Řecký premiér Alexis Tsipras přitom vyzývá voliče, aby návrh v plebiscitu odmítli, s tím že mu pak zajistí lepší vyjednávací podmínky. V případě, že Řekové v referendu přijmou (virtuální) podmínky s věřiteli, slíbil Tsipras svou demisi. MMF uvedl, že i kdyby ekonomická politika řecké vlády znovu nabrala dobrý směr, úvěry poskytnuté Evropou budou muset být významně prodlouženy a země bude potřebovat další záchranné financování.

Rada guvernérů Evropské centrální banky (ECB) bude v pondělí, po nedělním referendu, opět diskutovat o poskytování nouzového financování řeckých bank, tedy zmrazit, rozšířit nebo ztenčit nouzovou likviditní pomoc (ELA), na níž jsou řecké banky závislé. Současný strop této pomoci při financování řeckých bank je nastavený okolo 89 miliard eur.

Ratingová agentura Standard & Poor's říká, že odchod Řecka z eurozóny by měl tvrdé dopady na řeckou ekonomiku, řecké banky, nefinanční podniky a zhoršil by již tak zoufalou situaci řeckých bank. Reálný HDP Řecka by podle agentury klesl po čtyřech letech 20 procent pod současnou úroveň. Agentura věří, že ekonomický dopad 'Grexitu' na zbytek eurozóny by byl do jisté míry omezený a nemusel by mít okamžitý negativní dopad na ratingy ostatních států bloku.

Počet pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP) stoupl minulý měsíc o 223 000 po květnovém růstu o 254 000. Nicméně negativní byla revize dat za duben a květen, kdy přibylo o 60 000 méně míst, než se původně uvádělo. Míra nezaměstnanosti tak klesla o 0,2 procentního bodu na 5,3 procenta, nejnižší úroveň od dubna 2008. Ekonomové oslovení Reuters v průměru očekávali, že americká ekonomika v červnu vytvořila 230 000 nových míst a že míra nezaměstnanosti klesla jen na 5,4 procenta.Míra účasti na pracovní síle - neboli podíl Američanů v produktivním věku, kteří jsou zaměstnaní nebo si alespoň hledají práci - klesl na 62,6 procenta z květnových 62,9 procenta, nejnižší úroveň od října 1977.Průměrná hodinová mzda v červnu stagnovala oproti očekávanému zvýšení o 0,2 procenta, a její meziroční růst tak dosáhl pouze 2,0 procenta.

Nové objednávky zboží z amerických továren v květnu klesly více, než se čekalo, zejména kvůli slabé poptávce po dopravním a elektrickém vybavení, což naznačuje, že zpracovatelský sektor Spojených států zůstává ve fázi útlumu. Nové objednávky v květnu klesly o 1,0 procenta po sestupně revidovaném snížení o 0,7 procenta za duben. Analytici oslovení Reuters očekávali pokles ukazatele pouze o 0,5 procenta. Průmyslové objednávky tak klesly podeváté za posledních 10 měsíců. Po vyloučení volatilního segmentu dopravy, objednávky v květnu stouply pouze o 0,1 procenta po dubnovém snížení o 0,1 procenta. Americký zpracovatelský sektor, který představuje zhruba 12 procent výkonu tamní ekonomiky, se potýká s vleklými dopady silného dolaru a nižších cen ropy, které stlačily zisky nadnárodních korporací a ropných firem.

Spojené státy dnes mají svátek kvůli zítřejšímu Dnu nezávislosti. Z tohoto důvodu by měly být tržní pohyby limitovány. EUR/USD se ani včera nevybralo zásadním směrem. Horší než očekávaná datatrhu práce (pomalejší růst mezd) a pokles objednávek továren, nedaly USD dostatečnou sílu, aby srazil euro pod hodnotu 1,10. Další vývoj je v rukách řeckého referenda.

Australský dolar kles vůči americkému dolaru 0,7566 na nejnižší hodnotu od poloviny dubna, když květnové maloobchodní prodeje meziměsíčně posílily jenom o 0,3 procenta, přičemž trh očekával až 0,5 procentní nárůst.

Složený index nákupních manažerů (PMI) podle konečných údajů společnosti Markit, jenž měří výkon několika tisíc podniků v sektorech průmyslu i služeb eurozóny v červnu stoupl na 54,2 bodu z květnových 53,6 bodu. Aktivita soukromých podniků v eurozóně minulý měsíc rostla nejvyšším tempem za čtyři roky, když stimulační opatření Evropské centrální banky bohatě vyvážily obavy, že by Řecko mohlo vypadnout z měnové unie. Index naznačuje, že tento chaos měl zatím jen zanedbatelný dopad na reálnou ekonomiku.

EUR/AUD se po šesté v řadě v průběhu posledních 4 měsíců snaží prorazit hodnotu rezistence na úrovni 1,4730. Důležité bude dnešní uzavření svíčky. Silná býčí svíčka naznačí možnost dalšího růstu, naopak delší horní knot bude signalizovat, že se to EUR/AUD ani tentokrát nepodaří.

Americký dolar (měnový index - BOSSA USD), jehož vývoj je klíčový pro směr pohybu dalších měnových párů, včera zastavila v růstu nejen horší makroekonomická data, ale i zelená klesající trendová linie. Dolar tak nadále zůstává uvězněný v trojúhelníkové formaci, na jejíž proražení si musíme zatím počkat. Nicméně možná už v pondělí se výsledky řeckého referenda postarají o překonání trojúhelníku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688