Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  03.07.2015 10:38:44

ČR - zahraniční obchod v květnu s přebytkem 17,3 mld. Kč


Podle předběžných údajů skončila v květnu bilance zahraničního obchodu v národním pojetí v běžných cenách přebytkem 17,3 mld. , který byl meziročně o 4,7 mld. vyšší.

Celkovou bilanci v národním pojetí příznivě ovlivnilo meziroční snížení deficitu bilance minerálních paliv o 4,5 mld. a zvýšení přebytku bilance strojů a dopravních prostředků o 3,9 mld. (především vlivem zlepšení bilance ostatních dopravních a přepravních prostředků o 4,8 mld. a silničních vozidel o 3,4 mld. ). Nepříznivě se naopak vyvíjela bilance obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím, u které byl zaznamenán pokles aktiva o 1,9 mld. , a bilance s polotovary a materiály, kde se snížilo kladné saldo o 1,8 mld. . Deficit s chemickými výrobky se prohloubil o 0,6 mld. .

Saldo zahraničního obchodu se státy EU28 skončilo přebytkem 48,5 mld. a bylo tak meziročně o 0,5 mld.  nižší. Schodek obchodu se státy mimo EU se zmenšil o 5,3 mld.  na 30,0 mld. .

Vývoz v národním pojetí se v květnu meziročně zvýšil o 3,3 % (na 266,4 mld. ) a dovoz o 1,5 % (na 249,1 mld. ).

lednu až květnu dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 95,0 mld. , což představovalo meziroční přírůstek o 11,2 mld. . Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 6,7 % a dovoz o 6,2 %.

Detailní informace o zahraničním obchodu v národním pojetí naleznete na webových stránkách: https://www.czso.cz/csu/czso/vzonu_cr. Předběžné údaje jsou založeny na přeshraničním obchodu rezidentů a odhadu tuzemských obchodů mezi rezidenty a nerezidenty. Tyto odhady budou příští měsíc zpřesněny.

Národní pojetí zahraničního obchodu vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti české ekonomiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu české ekonomiky. Sleduje skutečný obchod se zbožím realizovaný mezi českými a zahraničními subjekty, tj. změnu vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty. Přeshraniční pojetí zahraničního obchodu naopak vypovídá výhradně o fyzickém pohybu zboží přes hranice bez ohledu na to, zda dochází k obchodu mezi českými a zahraničními subjekty. Tyto údaje jsou mezinárodně srovnatelné a mohou sloužit jako indikátor vývoje hodnoty obchodu.

Podle předběžných údajů v přeshraničním pojetí se meziročně v květnu zvýšil vývoz o 3,1 % a dovoz o 2,9 %.

Meziměsíčně po sezónním očištění klesl vývoz o 0,3 %, zatímco dovoz stoupl o 0,7 %. Trend vývoje ukazuje na pokles vývozu a dovozu shodně o 0,1 %.

Vývoz a dovoz přepočtený na eura v květnu meziročně vzrostl o 3,3 % a 3,0 %, při vyjádření v dolarech byl vývoz a dovoz meziročně nižší o 16,1 % a 16,3 %.

Celkový vývoz zboží v přeshraničním pojetí (zboží opouštějící území ČR) dosáhl hodnoty 300,7 mld. a dovoz (zboží vstupující na území ČR) hodnoty 265,4 mld. .

Meziročně se celkový vývoz strojů a dopravních prostředků zvýšil o 3,8 % (6,1 mld. ). Vzrostl zejména vývoz silničních vozidel (o 6,0 mld. ), elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů a ostatních dopravních a přepravních prostředků (shodně o 1,8 mld. ). Klesl vývoz výpočetní techniky o 2,7 mld. .  Celkový dovoz strojů a dopravních prostředků meziročně stoupl o 4,7 % (5,2 mld. ). Vyšší byl především dovoz silničních vozidel (o 2,5 mld. ), strojů a zařízení k výrobě energie (o 1,8 mld. ) a telekomunikačních zařízení (o 1,5 mld. ). Klesl dovoz ostatních dopravních a přepravních prostředků (o 3,0 mld. ). Dovoz minerálních paliv meziročně klesl o 13,4 % (3,2 mld. ). Dovoz ropy klesl hodnotově o 24,6 %, zatímco naturálně se zvýšil o 3,6 %. Dovoz zemního plynu byl nižší o 15,7 % v hodnotovém vyjádření a o 9,0 % v naturálním vyjádření.

V lednu až květnu byl vývoz a dovoz v přeshraničním pojetí vyšší o 6,7 % a o 7,7 %.

Detailní informace o zahraničním obchodu v přeshraničním pojetí naleznete na webových stránkách: https://www.czso.cz/csu/czso/vzoph_cr.

Zdroj: ČSÚ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688