Barbora Dlabáčková (DLA Piper Prague)
Daně a účetnictví  |  02.07.2015 10:42:26

Institut nespolehlivého plátce DPH v praxi

Institut nespolehlivého plátce DPH byl zaveden novelou zákona o DPH účinnou od 1. 1. 2013. Pro použití tohoto ustanovení vydalo Generální finanční ředitelství informaci, která uvádí jednotlivé případy porušení daňových povinností, na jejichž základě správce daně rozhodne o tom, že plátce je nespolehlivý.   Důvodem vzniku tohoto institutu byla snaha zamezit daňovým únikům a zajistit pro státní pokladnu vyšší příjmy z vybraných daní. Podnikatelská veřejnost ho nepřijala příliš nadšeně, především z důvodů zvýšení administrativní zátěže spojené s prověřováním obchodních partnerů a také kvůli zákonnému ručení za daňové závazky obchodního partnera, který je nespolehlivým plátcem DPH. Jedním z hlavních pozitiv institutu pak představuje fakt, že se v rámci Evropy jedná o prověřený nástroj boje proti daňovým únikům na úseku DPH. Co se týče zvýšení administrativní zátěže podnikatelů, prověření obchodního partnera sice na jedné straně stojí čas a peníze, na straně druhé poskytuje možnost předejít případným škodám.

Od svého spuštění registr nespolehlivých plátců zaznamenal přes 630 subjektů (údaj ke konci června 2015). S účinností od 1. října 2014 došlo k výraznému zpřísnění podmínek, za kterých se plátce může ocitnout v registru. Původním hlavním kritériem pro zařazení do seznamu nespolehlivých plátců byl kumulativní nedoplatek ve výši přesahující 10 milionů po dobu alespoň tří po sobě jdoucích kalendářních měsíců. Od 1. října 2014 se tato hranice podstatně snížila, a to na 500 tisíc Kč. Zároveň také přibylo několik dalších kritérií. Od 1. ledna letošního roku pak došlo k dalšímu zpřísnění, které cílí především na nespolehlivé plátce se sídlem na virtuální adrese.

Důležité pro podnikatele je především to, že Institut nespolehlivého plátce DPH neslouží k sankcionování pouhých formálních nedostatků, jakými jsou například opomenutí údajů v přihlášce k registraci či údajů v daňovém přiznání samotném. Neslouží ani jako trest pro plátce, kteří řádně plní základní daňové povinnosti, jen se dopustili neúmyslné chyby, kterou nestihli v řádném termínu napravit. Nespolehlivý plátce může po nápravě všeho potřebného zažádat o zrušení statusu, ale až po uplynutí lhůty jednoho roku ode dne nabytí právní moci původního rozhodnutí, tedy od zapsání do registru.

Institut nespolehlivého plátce tedy podnikatelům ani firmám běžné působení nikterak nekomplikuje, ba naopak. Díky existenci institutu mají možnost jednoduchého prověření svých obchodních partnerů. Registr nespolehlivých plátců je volně přístupný na webových stránkách Finanční správy České republiky pod odkazem „Registr plátců DPH“ nebo z webových stránek Administrativního registru ekonomických subjektů. Pro prověření vybraného dodavatele je nutné zadat jeho identifikační údaje. Pokud se v kolonce „Nespolehlivý plátce“ u prověřovaného obchodního partnera objeví ANO, měla by se společnost mít na pozoru. V takovém případě totiž ručí za odvod DPH za odebrané zboží/služby, a to podle § 106a zákona o DPH. Jako odběratel-ručitel bude vyzván k úhradě DPH v okamžiku, kdy dojde k vyčerpání všech ostatních možností, tedy nebude možné získat plnění od dodavatele.

V ideálním případě by si společnost měla své obchodní partnery prověřovat ještě před uzavřením obchodu, ale ne vždy se tak děje. Co tedy dělat v okamžiku, kdy dojde k uzavření obchodu s dodavatelem vedeným v registru nespolehlivých plátců? Riziko vzniku ručení a povinnosti úhrady daně za nespolehlivého plátce lze prakticky zcela eliminovat využitím možnosti dané v ustanovení § 109a zákona o DPH. Díky němu může odběratel dodavateli nehradícímu DPH zaplatit částku bez DPH místo částky s DPH a daň odvést správci daně, tedy finančnímu úřadu, sám. Dalším způsobem ochrany je sjednání možnosti okamžitého odstoupení od smlouvy v případě, že se některý z účastníků objeví v registru nespolehlivých plátců DPH.

Petr Šabatka, Partner, DLA Piper Prague


DLA Piper Prague

DLA Piper je mezinárodní advokátní kancelář se 4 200 právníky působícími v Severní a Jižní Americe, Asii a Tichomoří, Evropě a na Blízkém Východě. Díky svému zastoupení ve více než 30 různých zemích poskytuje právní služby společnostem po celém světě.

Mezi klienty DLA Piper se řadí nadnárodní společnosti, podniky z žebříčků Global 1000 a Fortune 500 ale také teprve vznikající společnosti, které působí v oblasti vývoje špičkových průmyslových technologií. Poradenské služby poskytuje též vládám a orgánům státní správy.

Pražská kancelář DLA Piper je klíčovou součástí společnosti v regionu CEE poskytující vysoce profesionální a komplexní právní služby domácím i zahraničním subjektům v oblastech fúzí a akvizic, nemovitostí, korporátního práva, financování, pracovního práva, IP&IT a hospodářské soutěže, řešení sporů a regulace a v oblasti daňových zákonů.

Více informací na: www.dlapiper.com

 

 





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688