Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  05.07.2015 09:09:50

Globální výdaje na IT letos poklesnou o 5,5 procenta

Analytici společnosti Gartner zveřejnili nejaktuálnější předpověď vývoje výdajů na IT v roce 2015. Ty podle ní dosáhnou celkové úrovně 3,5 bilionu dolarů, což představuje pokles o 5,5 % oproti roku 2014

Analytici připisují pokles zejména stále posilujícímu americkému dolaru. V konstantním přepočtu (bez započtení kurzových posunů) Gartner i nadále předpokládá, že celosvětové výdaje na IT porostou – a to o 2,5 %. Poslední zveřejněná předpověď z dubna letošního roku předpokládala růst v konstantních měnách o 3,1 % a pokles v dolarech o 1,3 %. (TZ)

„Rádi bychom zdůraznili, že se nejedná o kolaps trhu. Je to iluze způsobená velkými výkyvy v hodnotě amerického dolaru oproti ostatním měnám,“ řekl John-David Lovelock, viceprezident pro výzkum ve společnosti Gartner. „Růst amerického dolaru má ale pochopitelně sekundární efekty. Dodavatelé jsou nuceni zvýšit ceny, aby si ochránili náklady a marže na svých produktech a podniky i koncoví zákazníci tak budou nuceni ve světle nových cen revidovat svá nákupní rozhodnutí.“

Předpověď globálních výdajů na IT, kterou zveřejnila společnost Gartner, je jedním z hlavních indikátorů hlavních technologických trendů v oblasti hardware, software, IT služeb a telekomunikačních trhů. Po více než deset let využívají tyto čtvrtletní souhrny TOP manažeři z oblastí IT a byznysu po celém světě k tomu, aby identifikovali nové tržní příležitosti a výzvy a dali svým zásadním rozhodnutím základ s jasnou metodologií namísto pouhých odhadů.

Podle aktuální zprávy si komunikační služby v oblasti výdajů na IT udrží první místo – v letošním roce na ně připadne bezmála 1,5 bilionu dolarů (viz tabulka). Bude to ale mezi všemi pěti IT segmenty zároveň oblast s největším poklesem. Důvodem je zejména propad cen a konkurenční tlak, který způsobuje, že navzdory rostoucí míře využívání těchto služeb obrat z nich na většině trhů neporoste.

Předpověď celosvětových výdajů na IT podle segmentu (milardy dolarů)

2014 2014 2015 2015
 Výdaje Růst (%) Výdaje Růst (%)
Zařízení 693 2.4 654 -5.7
Systémy pro datová centra 142 1.8 136 -3.8
Podnikový software 314 5.7 310 -1.2
IT služby 955 1.9 914 -4.3
Komunikační služby 1,607 0.2 1,492 -7.2
IT celkem 3,711 1.6 3,507 -5.5

Zdroj: Gartner (červen 2015)

Na trhu zařízení si první pozici udrží chytré telefony, přičemž růst Apple zejména v Číně pomůže udržet celkové výdaje na stabilní úrovni – celkově ale tempo růstu začne zpomalovat. Oslabovat bude nadále trh PC a tabletů. Očekávaný desetiprocentní nárůst cen PC se v zemích ovlivněných posuny měnových kurzů stane realitou, což oddálí nákupy více, než se původně předpokládalo. Přebytkové zásoby PC, zejména v západní Evropě, budou muset být vyprodány, což zpomalí nástup modelů s Windows 10 ve druhé polovině roku.

Trhy úložišť a síťové infrastruktury zpomalí svůj růstdolarech, podnikové rozpočty na systémy pro datová centra budou nicméně po zbytek roku v lokálních měnách stabilní. Lze ale očekávat prodlužování životních cyklů a odkládání výměn jako způsob, jak kompenzovat nárůst cen. Celkový krátkodobý výhled v oblasti datových center mírně vylepšuje situace v oblasti serverů. Trh serverů těží ze silnějšího cyklu obnovy mainframe systémů a také z nárůstu očekávaných výdajů v oblasti hyperscale infrastruktury (infrastruktura obřích rozměrů, zejména pro velké cloudové projekty).

Předpověď vývoje výdajů na podnikový software udává pokles o 1,2 % při celkovém obratu 310 miliard dolarů. Analytici Gartneru jsou toho názoru, že řada výrobců software se pokusí nezvedat ceny zejména proto, že v případě SaaS (software dodávaný jako služba) v současné době usilují o tržní podíly a nikoliv o ziskovost. Zvýšení cen by mohlo znamenat ztrátu zákazníků, a většina softwarových firem je v současné době přesvědčena, že si něco takového nemůže dovolit.

Výdaje na IT služby by v letošním roce měly poklesnout o 4,3 procenta. Gartner očekává mírný nárůst výdajů v oblasti konzultačních služeb v letech 2015 a 2016 vzhledem k tomu, že se dodavatelům podařilo nabudit novou poptávku od zákazníků hledajících správnou cestu labyrintem nových technologií a obchodních modelů – zejména v rámci budování tzv. „digitálního byznysu“. Celkový odhad obratu trhu implementačních služeb byl mírně snížen – zákazníci preferují stále častěji řešení, která jsou méně náročná z hlediska času a nákladů na nasazení, což posiluje poptávku po efektivnějších způsobech doručování, řešeních připravených k okamžitému nasazení, nebo prostě levnějších alternativách.

„IT trh je mnohem živější, než by se z předpovědi vývoje výdajů mohlo zdát. Poklesy cen IT a komunikačních služeb na největších trzích a přechod k modelu „jako službarůst aktivity zakrývají,“ dodává J. D. Lovelock.

-tz-, -of- 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

09.06.2015Pomerančový džus včera o 5,5 procenta výše Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)
09.04.2015Gartner: IT výdaje letos poklesnou o 1,3% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688