Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  01.07.2015 07:19:05

Biliony mohou mít opačný efekt, než jaký tiskaři z centrálních bank zamýšleli


Flash crash v květnu 2010 (a mnoho dalších v letech následujících) nebo výprodeje na mladých trzích na jaře 2013 v reakci na spekulace o ukončení podpory ekonomiky ze strany Fedu ilustrují jednu důležitou věc: Když vypukne panika a na jedné straně trhu (v těchto případech prodejní) vznikne výrazný přetlak, likvidita vysychá. Centrální banky, které v uplynulých letech právě v zájmu likvidity nalily na trh obrovské peníze, by na to měly pamatovat. Tlak na jedné straně totiž nevzniká jen kvůli panice.

Investoři se v posledních letech mnohokrát přiklonili spíše na jednu stranu, ke "štěstí" centrálních bank na tu nákupní. I proto rostly ceny akcií a dluhopisů. Stále větší množství traderů i dlouhodobějších hráčů vstupovalo do těch samých obchodů, kupovali a prodávali často podobná aktiva. Ano, na druhé straně vždy byl někdo ochotný nakupovat, například právě centrální banky.

Stádové chování vedlo ke vzniku mnoha silných trendů. Americké, japonské i evropské akcie převážně posilovaly, stejně tak státní dluhopisy. To vše při většinou celkem nízké volatilitě, a že se přitom pomyslné houpačce bylo od čeho odrážet. Podobně kontinuální trendy, jako je ten na americkém akciovém trhu, jsou přitom náchylné na to reagovat i na menší zakolísání dalšími výprodeji.

Likvidita roste, likvidita klesá

Likvidita vyjadřuje možnost investora vstoupit nebo vystoupit z pozice bez zádrhelů, to znamená takřka okamžitě a za cenu, která aktuálně je na trhu. To je zajišťováno dostatkem kupujících a prodejců na trhu. V uplynulých letech se o nadbytku likvidity na trhu hodně napsalo a mnozí investoři na ní dokázali výborně vydělávat. Ekonomické fundamenty šly stranou.

Kde je ale ta bohatá likvidita, když se trhy vyvíjejí stále stejným směrem a investoři jsou nastoupeni v jednom šiku s podobnou investiční myšlenkou? Mají tito investoři vůbec jinou šanci, než se dále držet ostatních?

Nepochybně mají, ale nemusí se dostat na všechny a za "přiměřenou" cenu. A to je řeč stále o investorech z masa a kostí, většinu likvidity přitom zajišťují vysokofrekvenční obchodníci (HFT), kteří vesele vydělávají na propojování nákupních a prodejních příkazů svých "živých" konkurentů.

Ukončování programů kvantitativního uvolňování se po zkušenostech z USA nezdá být velkým problémem. Rizika se ale mohou skrývat v další práci s bilancemi centrálních bank, které jsou plné především dluhopisů a realitních cenných papírů.

Gross: Tyto faktory mohou spustit run nejen na banky
Gross: Tyto faktory mohou spustit run nejen na banky

Známý investor Bill Gross z Janus Capital ve svém měsíčním výhledu vyjmenovává možné katalyzátory útoku na banky, ale ne (pouze) na ty klasické, ale i na podílové fondy, ETF, hedgeové fondy a další typy správců peněz. Ty všechny Gross zahrnuje do šedé bankovní zóny. Tito správci aktiv přitom, pokud jde o likviditu, nemusejí plnit v podstatě žádné požadavky na kapitál, standardní banky musejí držet alespoň část uložených peněz ve formě, která umožňuje rychlou likviditu.  


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688