Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Podnikání  |  30.06.2015 06:00:44

Třetinu firem vyděračský malware přiměje zaplatit výpalné


Průzkum ESET ukázal, že pro 84 procent firem by bylo zničující, kdyby se do jejich systémů dostal vyděračský šifrovací malware. 31 procent firem by dokonce nemělo jinou možnost, než zaplatit výpalné. 

Víc než třetina firem má vlastní zkušenosti se zašifrovanými daty a následným požadavkem na výpalné, nebo jejich manažeři bezprostředně znají firmu, která takové zkušenosti má. Ukázal to průzkum společnosti ESET mezi účastníky Infosecurity Europe, největší evropské konference pro bezpečnostní manažery a IT experty v oblasti informační bezpečnosti. Konference se konala v červnu 2015 a dotazník ESET vyplnilo 200 respondentů.

“Ukazuje se, že vyděračský malware je v praxi až překvapivě rozšířený,” komentuje Mark James, bezpečnostní specialista společnosti ESET.

Expanze vyděračského malware (takzvaného ransomware) je v souladu se závěry panelu expertů na prestižní konferenci právnické fakulty americké Georgetown University “Cybercrime 2020: The Future of Online Crime and Investigations”, která se konala v prosinci 2014. Podle tohoto panelu představuje ransomware budoucnost online kriminality.

Respondenti průzkumu ESET považují vyděračský malware za reálné nebezpečí. 84 procent jich souhlasilo s tezí, že jejich firma by případným úspěšným útokem ransomware utrpěla „vážné škody“. 31 procent respondentů se dokonce přihlásilo ke konstatování, že „zaplatit výpalné by byla jediná možnost, jak nepřijít o zašifrovaná data“.

„Ransomware je jedním z nejnebezpečnějších typů malware, protože má opravdu velký destruktivní potenciál. Průzkum ESET ukázal, že experti na IT bezpečnost často nejsou na tento typ hrozby připraveni. Podíl těch, kdo by byli ochotni platit výpalné, je znepokojivě vysoký. Znamená totiž, že je vysoký podíl firem, které nevěří, že jejich data jsou dobře zálohovaná a dostupná pro obnovu,“ říká Mark James.

Obranou proti vyděračskému šifrovacímu malware je jednak prevence samotného útoku, tedy obezřetnost uživatelů a používání kvalitního bezpečnostního řešení, a také prevence následků případné úspěšné infiltrace systémů. Ta spočívá v implementaci řešení pro zálohování a obnovu. „Důležité je, aby firma průběžně testovala svou schopnost data skutečně obnovit. To je totiž důležité i z mnoha dalších důvodů, než jen kvůli odolnosti vůči vyděračům,“ komentuje Mark James, bezpečnostní specialista společnosti ESET.

-of-, -tz-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688