BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  29.06.2015 13:44:01

Řecko v několika málo otázkách a odpovědích

Začátek dnešního dne byl pro akciové trhy kvůli Řecku těžký a nervózní. Během času by ale trhy měly najít pevnou půdu pod nohama, protože bylo učiněno relativně nemálo opatření k určité stabilizaci, či zafixování současného stavu, aby reakce trhů byla co nejměnší a aby nebyla ještě ztracena možnost výbírat si v případě Řecka z více řešení.
Otázek kolem Řecka spíše přibývá a níže je nekolik málo z nich a pokus na ně odpovědět. Odpovědi nejsou výsledkem precizních analýz, ale jsou spíše určitým zachycením našeho pohledu pod vlivem názorů a komentářů, jak na ně narážíme, když se probíráme mořem řeckých zpráv.

• Bude nesplacení splátky IMF bankrotem Řecka, nebo ne?
Jednota v názorech na použití termínu bankrot zatím nepanuje, i když nesplacení této jedné splátky (IMF, v úterý 30.6.) do značné míry předpovídá platební neschopnost Řecka i v dalších splátkách. Bude zatím v mnohém záležet na tom, jak se tohoto pojmu zhostí hlavní věřitelé a velké finanční instituce. Na použití tohoto termínu mohou být trhy dosti citlivé.
• Existuje nějaký „jiný“ termín bankrotu než 30.6.?
Některé komentáře kladou „faktické“ datum bankrotu na 20.7., kam je datována velká splátka Evropské centrální bance s tím, že je nepředstavitelné, aby stát eurozóny nesplácel ECB a toto zůstalo bez patřičné odezvy.
• Znamená kapitálová kontrola bank automaticky odchod Řecka z eurozóny?
Nemusí to tak být. Není vůbec jasné, zda a jak může země od společné měny odstoupit. Smlouvy mezi zeměmi eurozóny s takovou variantou nepočítají a proces přistoupení k euru berou jako nevratný. Proto se tato otázka stává stále více doménou právníků. (To neznamená, že odchod z eura je zcela vyloučen).
• Co bude nejdůležitějším faktorem pro finanční trhy?
Hlavním faktorem bude chování ECB. Kvantitativní uvolňování bylo i v minulých měsících silnějším faktorem než řecké turbulence. A tak by tomu mohlo být i nyní.
Šéf ECB Mario Draghi deklaroval, že jeho instituce bude pečlivě sledovat a banka je připravena použít všech nástrojů, aby naplnila své cíle. Přeloženo do češtiny to znamená zesílení aktivit v programu QE. Jestliže si ECB chtěla v nákupech v letních měsících ulevit, jak o tom hovořila na svém posledním měnovém jednání, pak by nyní šlápla na plyn, pokud by nastal nějaký zběsilý úprk investorů do bezpečnějších přístavů.
• Co může přinést řecké referendum?
S referendem bychom spojili tři různé okolnosti:
a) Tsiprasovi a Varoufakisovi může pomoci zachovat tvář, když se odpovědnost přenese na voliče. Není to bez významu, protože na obzoru není řešení, které by pomohlo oběma stranám (Řecku i věřitelům) zachovat si tvář po několikaměsíčním neúspěšném jednání. Referendum by na řecké straně mohlo pootevřít vrátka, na což by mohli reagovat i věřitelé.
b) možnost určitého zklidnění a návratu k jednacímu stolu jako důssledek bodu a) a jako důsledek obav a praktických zkušeností Řeků po vyhrocení, ke kterému došlo o víkendu.
c) až na třetí místo lze zatím položit samotnou odpověď z referenda. Dotaz referenda by měl podle dostupných informací směřovat k souhlasu nebo nesouhlasu s hospodářskými reformami, jak je požadují věřitelé. Polovina lidí to chápe skutečně jen ve vztahu k těmto refromám, polovina jako dotaz na setrvání u spolenčné měny. V takovém případě by výsledek referenda byl matoucí.

Aktuality a komentáře k trhu lze nalézt taktéž na stránkách BH Securities   www.bhs.cz 

Petr Hlinomaz



BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688