Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  29.06.2015 11:23:00

Panika na trzích kvůli Řecku dramatických rozměrů nedosahuje


Dnešek je prvním obchodním dnem na finančních trzích po víkendových událostech ohledně Řecka. Řecko se o víkendu neshodlo s ministry financí eurozóny na plánovaném balíku reforem. Navíc premiér Tsipras vyhlásil referendum ohledně přijetí či zamítnutí podmínek navrhovaných věřiteli. Referendum bylo ovšem stanoveno na 5. července, zatímco termín pro prodloužení současného programu je 30. června, tedy již zítra, s tím, že Euroskupina odmítla tento termín posunout. I v případě, že by balíček opatření byl v referendu schválen, musela by řecká vláda žádat o nový program, což by zabralo nějaký čas. Navíc jakýkoli výsledek referenda by pravděpodobně vedl k předčasným volbám. Podle ekonomů SG však stále existuje 60 % šance, že i přes vyhrocenost situace k dohodě, která umožní Řecku zůstat v eurozóně, nakonec dojde. Bude se však jednat o vleklý proces. Řecká vláda již zavedla omezení pro pohyb kapitálu. Řecké banky zůstanou zavřené až do 6. července.  

Reakce na finančních trzích není první den tak panická, jak by se dalo očekávat. Patrné to je především na vývoji měnového kurzu. V první reakci sice euro oslabilo z cca 1,12 USD/EUR až k zhruba 1,095 USD/EUR, během dopoledne však euro své ztráty korigovalo a aktuálně se již kurz nachází zpět nad 1,11 USD/EUR. Úprk z eura se nekonal, patrný však byl přesun k aktivům bezpečného přístavu.

Vývoj v Řecku spustil na akciových trzích vlnu výprodejů , které začaly již během nočního asijského obchodování a plynule se přesunuly do Evropy. Hlavní indexy otevřely až v 5% ztrátách, během dopoledne se situace nicméně částečně uklidnila, a tak evropské burzy momentálně odepisují 2-3 %. Nejvíce krvácí finanční sektor, v červených číslech jsou ale i všechna ostatní odvětví. Pražská burza v souladu s vývojem na okolních trzích aktuálně ztrácí 2,7%, když z velkých emisí je pod prodejním tlakem zejména banka Erste Group a pojišťovna VIG.

Z vývoje profitovaly kvalitní státní dluhopisy. Německý desetiletý bund zaznamenal v první reakci snížení výnosu o 20 bb, aktuálně je i na tomto trhu patrná stabilizace, oproti pátečnímu závěru je výnos o přibližně 12 bb níže, tedy na 0,80 %. Výnos českého státního dluhopisu se splatností 10 let se aktuálně oproti pátečnímu závěru v podstatě nezměnil. Klesly ovšem IRS o zhruba 5 bb, což tedy indikuje určité zhoršení kreditního spreadu.

Minimální reakce je patrná i na českém devizovém trhu. Kurz české měny se na mezibankovním trhu pohyboval po celé dopoledne vůči euru v poměrně úzkém intervalu mezi 27,22 až 27,28 CZK/EUR.


Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688