Smart Companies (Smart Companies)
Okénko pro podnikatele  |  29.06.2015 09:12:34

Potřebujete se zbavit firmy? Raději čtěte…

 

Vlastnění či působení v takové společnosti může ovšem být velkým rizikem jak pro společníky, statutární orgány tak i jejich dědice. Mohou totiž být mmj. terčem útoku nekalého živlu, který jejich jménem „podniká“ a např. odebírá zboží. O tyto firmy se ale začínají aktivněji zajímat také finanční úřady a rejstříkové soudy, které je z rozličných důvodů mohou pokutovat, nebo je i tzv. „poslat do likvidace“. Likvidátorem pak bývá soudem ustanoven často společník či jednatel, který nereaguje či nekoná a to je hodně velký „pech“. I tzv. „spící firma“ totiž musí plnit své povinnosti vůči finančnímu, živnostenskému, statistickému úřadu, obchodnímu rejstříku a řadě dalších institucí.  

Horším aspektem je však to, že takovou likvidaci nemá vlastník pod kontrolou a tedy ani výši jejích nákladů a jiné důsledky (např. osud majetku), nemluvě o možných sankcích za neplnění zákonných povinností a odpovědnosti orgánů, které měly danou situaci řešit. Nároky na náhradu škody jsou pak samostatnou kapitolou. Řešit takovou situaci nelze v žádném případě nečinností.

  

Je však řada cest jak se z této situace dostat. Tou první je likvidace. Výsledkem likvidace je, že společnost má ukončeny všechny obchodní vztahy, nemá majetek a nikomu nic nedluží (závazky jsou řádně vypořádány) a je vymazána z Obchodního rejstříku, čímž zaniká. Zrušení společnosti s likvidací je výrazem toho, že její společníci mají zájem vše vyřešit seriózní cestou a likvidaci tedy lze považovat právě za výsostně poctivý a zákonný způsob, kterým se společníci rozhodli aktivity společnosti ukončit a společnost zrušit, ať už z důvodu že mají v podnikání úspěch, a je pro ně výhodnější rozdělit zisk a dále se podnikáním nezabývat, nebo právě naopak, nebo zkrátka mění obor podnikání a firmu nepotřebují.  

Ne každou společnost je však možné zlikvidovat. Zejména ty zadlužené nebo jinak problémové  firmy likvidovat často vůbec nelze! V takových případech je pak třeba využít jiných - specializovaných služeb, které společníky okamžitě zbaví starostí, což je možné např. i pro firmyinsolvenci, nepodařené likvidaci apod. Společnost je pak převzata, resp. odkoupena jako celek, ukončí se v ní účast vlastníka a veškerý dohled, starosti a povinnosti přebírá profesionál. A to je to nejdůležitější a klíčové. Na trhu se totiž vyskytuje řada tzv.   „pokoutníků“, kteří nabízejí „odkup či převzetí“ zadlužených s.r.o. Skutečných profesionálů na tak specifické služby, je ovšem málo. Každou společnost resp. její situaci je totiž předem nutné důkladně odborně analyzovat a řešení přizpůsobit tomuto stavu, což bez zázemí odborníků zejména v konkrétních oborech práva, daní a účetnictví, není seriózně možné. Důležité je totiž nepoškodit zájmy (nároky, práva apod.) třetích osob, a to řada subjektů nerespektuje.   

Ve specifických případech je také možné převzetí zadlužené společnosti a její následné zrušení v rámci insolvenčního řízení, po obdržení zprávy insolvenčního správce o splnění rozvrhového usnesení, nebo je-li zjištěno, že pro uspokojení věřitelů je majetek dlužníka zcela nepostačující.

  

Jak je patrné, cest jak se společnosti zbavit, je vícero. Důležité však je, aby ať už likvidace, nebo odkup či převzetí zadlužené společnosti, byly zásadně prováděny profesionálem a byly řízeny skutečnými odborníky, jelikož neodborné provedení může společníkům či jednatelům přinést dost potíží, ostatně stejně jako jejich nečinnost…

 
Michael Dobrovolný

Michael Dobrovolný

Vystudoval Vysokou školu aplikovaného práva. Studiu práva se i nadále věnuje, v současné době působí jako manažer ve společnosti SMART Office & Companies, s.r.o., kde využívá předchozích zkušeností získaných v právním prostředí, Risk managementu a společnostech zabývajících se finančními produkty a investicemi.




Logo SMART Office & Companies, s.r.o.

SMART Office & Companies, s.r.o.

Společnost SMART Office & Companies, s.r.o. je jedním z nejvýznamnějších tuzemských subjektů na trhu zakládání a prodeje společností. Její portfolio zahrnuje jak prodej ready-made s.r.o., a.s. a SE, tak jejich zakládání na míru klienta. Samozřejmostí jsou i zahraniční destinace a společnosti s vyšším základním kapitálem. Kontaktujte nás telefonicky na 800 276 278 nebo přes email info@smartcompanies.cz. Více informací naleznete na www.smartcompanies.cz.

27.11. 19:40  Offshore (MarieH)
06.09. 13:04  Potřeba půjčit z jakéhokoli důvodu? (Brian Cain)
30.05. 16:28  sro (Tomáš)
29.07. 22:28  Volila bych jistotu (Petra N.)

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688