Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  26.06.2015 15:46:00

Kurz koruny testuje trpělivost ČNB

Tento týden kurz koruny zkoušel trpělivost centrální banky. Již před čtvrtečním zasedáním ČNB posílil na nejsilnější úroveň od dob zavedení intervenčního režimu (na 27,180 CZK/EUR), aby se v pátek podíval ještě nepatrně níže, na hladinu 27,179 CZK/EUR. Zasedání centrální banky překvapilo pouze v tom smyslu, že se nesnažila nějak výrazněji skrze verbální intervenci kurz koruny oslabit, přestože by ho nepochybně raději viděla o něco výše. ČNB pouze označila současnou úroveň kurzu koruny jako protiinflační faktor a zdůraznila, že inflace sice překonává očekávání, nicméně v ročním horizontu se podle prognózy ČNB pouze zespodu přiblíží k dvouprocentnímu cíli. Z tohoto důvodu centrální banka hodlá držet svůj kurzový závazek minimálně do konce poloviny příštího roku, což je i v souladu s našimi očekáváními. Jediným překvapením bylo, že se ČNB

Relativně poklidné obchodování si tento týden užívaly i ostatní regionální měny. Maďarský forint měl z počátku týdne tendenci posilovat. Dostal se dokonce na nejsilnější úroveň od počátku letošního června (309 HUF/EUR), nicméně rozhodnutí centrální banky snížit úrokové sazby o 15 bb na 1,50 % tento optimizmus zchladilo. V celotýdenním hodnocení si nakonec polepšil jen o 0,1 % (na 312,5 HUF/EUR). Červnové snížení úrokových sazeb by navíc v letošním roce nemělo být poslední. Podle ekonomů SG maďarská centrální banka do konce srpna sníží úrokové sazby o dalších 20 bb na úroveň 1,3 %. Ani polský zlotý žádné velké turbulence tento týden nezaznamenal. Během poklidného obchodování uzavřel týden beze změny na úrovni 4,18 PLN/EUR.

V celém regionu nás příští týden čeká zveřejnění indexů nákupních manažerů (PMI) za červen. Nejlepší nálada v oblasti výrobních podniků panuje v České republice, kde v květnu PMI dosáhl 55,5 bodu. V červnu trh počítá s jeho dalším vylepšením na 55,9 bodu. Na domácí půdě bude v úterý zveřejněn i další zpřesněný odhad růstu HDP za Q1 15, který překvapil růstem 3,1 % q/q. V závěru týdne bude také zveřejněn výsledek českého zahraničního obchodu za květen. Ten by měl vykázat přebytek ve výši 14,3 mld. CZK, což by byla nejnižší úroveň od počátku letošního roku. Za nižším přebytkem by měla stát především vyšší dynamika importů, která je podporována rostoucí spotřebou domácností i vyšší aktivitou firem.  

V Maďarsku bude zveřejněn vývoj maloobchodních tržeb za květen, kde se čeká slušný meziroční růst 5,5 %. Kromě toho bude zveřejněna i statistika zahraničního obchodu. V Polsku kromě indexu PMI a vývoje běžného účtu platební bilance žádná zajímavější data zveřejněna nebudou.


Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.03.2018Před zasedáním ČNB kurz koruny poklesl na dvoutýdenní minimum (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
20.06.2017Kurz koruny zbrzdí ČNB v rozletu Ekonomický deník (Ekonomický deník)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688