Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  25.06.2015 14:32:40

Proč se řešení řeckého problému nedočkáme

Řecko je otazníkem, který tu s námi bude ještě dlouho a dlouho. I když nyní dojde ke krátkodobé dohodě, budeme muset okamžitě začít hledat 50-70 mld. dolarů na refinancování řeckého dluhu. A nezapomínejte také, že Řecko už teď platí z většiny svých úvěrů nulový úrok, takže to nebude žádná velká úleva. V podstatě mluvíme o zemi, která se nechce a nedokáže reformovat a na druhé straně tvrdí, že nutně potřebuje slevu na svém dluhu. Jak můžete ale poskytnout slevu na dluh zemi, která se naprosto odmítá reformovat politicky i prakticky? Takže tu máme řeckou Hlavu 22, což znamená, že žádné opravdu dobré řešení neexistuje a v tuto chvíli prohrávají všichni.

 

Jak to tedy dopadne?

Zazní možná a toto možná podle mě povede k tomu, že tak do čtyř týdnů budou vyhlášeny nové volbyŘecku. Myslím si, že právě to je plán Syrizy. Nezapomínejme však, že i když uzavřou dohodu s Evropou, musí tato dohoda projít schválením parlamentem a tento parlament je velice jasně proti jakémukoli uskrovňování v jakékoli formě či podobě. Dostáváme se tedy do patové situace, která vyústí v potřebu provést v Řecku referendum. Z posledních průzkumů zatím vyplývá, že 70-75 % lidí je pro zachování eura. Dle mého názoru bude tentokrát pro Syrizu ještě těžší přesvědčit Řeky, že při jednáních myslí opravdu na dobro a budoucnost Řecka. Zatím se z toho stalo spíše divadlo a podstatné věci jsou zatlačeny do pozadí.

 

Jak důležité je Řecko pro trhy?

Myslím, že z dlouho- a střednědobého hlediska má Řecko na finanční a kapitálové trhy minimální vliv. Samozřejmě, na krátkodobé každodenní obchodování s rizikem či bez rizika má obrovský dopad: to jsme koneckonců viděli v posledních týdnech byly dny, kdy akciový trh kolísal o 3, 6, 8 i 10 procent. Je tedy jasné, že horké peníze následují trend, ale myslím si, že Řecko, pokud jde o HDP a export/import, má z dlouhodobého hlediska na akciový trh jen nevýznamný dopad opravdu nepředpokládám, že by došlo k nějakému přelévání problémů.

 

Rozhovor se Steenem Jakobsenem můžete shlédnout na: https://www.tradingfloor.com/posts/jakobsen-why-the-greek-problem-wont-be-solved-5310917

 

O autorovi:

Steen Jakobsen je dánský ekonom. V březnu 2011 byl jmenován do funkce hlavního ekonoma Saxo Bank. Do Saxo se vracel po dvouleté přestávce, během které pracoval jako investiční ředitel společnosti Limus Capital Partners. Před svým odchodem na počátku roku 2009 působil v Saxo Bank téměř devět let jako investiční ředitel. Má víc než dvacet let praxe v oblasti proprietary trading (obchodování na vlastní účet) a alternativního investování.

  

 

Saxo Bank

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online multi-asset obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích, která poskytuje svým soukromým i institucionálním klientům komplexní škálu nástrojů pro realizaci jejich obchodních a investičních strategií. Její finančně komunitní portál TradingFloor.com je první multi-asset sociální trading platformou. Saxo Bank, plně licencovaná a regulatorním pravidlům podléhající evropská banka svým klientům umožňuje obchodovat s FX, CFD, ETF, akciemi, futures, opcemi a dalšími deriváty v rámci platformy SaxoTrader, která obdržela mnohá ocenění. Tato platforma ve více než 20 jazykových mutacích je v rámci jednoho účtu přístupná z PC, tabletů či smartphonů. Platforma je využívána více než stovkou předních finančních institucí na celém světě. Saxo Bank nabízí také profesionální portfolio management a správu fondů, a prostřednictvím Saxo PrivatBank i tradiční bankovní služby. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a jejích 26 poboček pokrývá Evropu, Asii, Střední Východ, Latinskou Ameriku, Afriku a Austrálii.

 

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688