Šárka Holanová (Kurzy.cz)
Osobní finance  |  25.06.2015 09:57:50, aktualizováno 26.06.2015 10:07:31

Hra o čas. Kvůli rozdělení O2 hrozí lidem i zastavení hypotéky

Rozdělení O2 může lidem stopnout již vyřízenou hypotéku, znemožnit refinancování i zkomplikovat prodej nemovitosti. Operátor totiž převádí na novou společnost Cetin, kromě části svých akcií, věcná břemena: telekomunikační vedení, která jsou umístěna v desítkách tisíc budov po republice. Po dobu převodu majetku tak katastry na tyto budovy uvalily plomby a právě zaplombovaná nemovitost je zdrojem nečekaných komplikací. Banky jsou zatím klidné.

 

Černý scénář a klidné banky

Klient má v bance již vyřízenou hypotéku a čeká na peníze, které potřebuje do určitého data. Banka zatím posílá informaci na katastr nemovitostí a chce vytvořit zástavní právo. Jenže narazí na plombu od O2. „Banka mu peníze nevyplatí. Situace by tak mohla vést k tomu, že klient nebude schopen dodržet podmínky kupní smlouvy. Teoreticky by pak prodejce mohl od smlouvy odstoupit,“ popisuje Milan Vršecký z RE/MAX Synergy černý scénář. V lepším případě se jen celý proces protáhne.

 

O situaci víme a neočekáváme komplikace při poskytování hypotéky na nemovitost. Zatím také žádné komplikace spojené s plombami od O2 neevidujeme,“ sdělila tisková mluvčí Hypoteční banky Marie Mocková.

 

Ani u Komerční banky se obtíže neobjevily, zůstává klidná vzhledem k tomu, že plomba by měla za týden odpadnout. „Doposud jsme dotazy klientů nezaznamenali. Vzhledem k tomu, že se podle dostupných informací jedná o 20denní plombu, neočekáváme žádné komplikace,“ uvedl Michal Teubner z tiskového oddělení Komerční banky.

 

Celý proces převodu majetku O2 na Cetin by měl být dokončen v druhém červencovém týdnu, řekl ČTK mluvčí Cetinu Martin Žabka v minulém týdnu.

 

Pod tlakem času

Pokud ovšem převod neproběhne hladce a plomba zůstane na nemovitosti déle, může klient o hypotéku, kterou má již připravenou v bance, přijít. „Banka totiž nemůže financovat nemovitost, pokud na ní leží plomba a zástavní právo jiné společnosti,“ vysvětluje Vršecký.

 

A je tu také problém s refinancováním hypotéky. Podstata je stejná. Kvůli plombě nemůže proces refinancování proběhnout a klient ztratí jedinečnou možnost, jak si ulehčit splácení. „Jakmile Hypoteční banka ověří, že se jedná o dočasnou plombu O2, bude postupovat tak, jako by tam žádná plomba nebyla – tj. pro nás to opravdu v žádném ohledu nepředstavuje problém ani důvod k pozdržení nebo přerušení čerpání hypotéky (nové či refinancování),“ doplňuje k řešení situace Mocková.

 

Se zaplombovanou nemovitostí se zkrátka dočasně nemůže nijak manipulovat. Nelze provést převod na katastru nemovitostí a celý proces převodu nemovitosti se může zastavit. Problém se tedy týká i těch, kdo nemovitost prodávají nebo převádějí v rámci rodiny (např. formou daru).

 

Sledovat katastr

 O tom, zda katastr zvládl plombu odstranit v nejkratší době, tedy po uplynutí ochranné 20denní lhůty, se lidé mohou dozvědět buď osobně na katastru, což by ovšem vyžadovalo každodenní návštěvu nebo lze využít specializované on-line služby na sledování změn v katastru nemovitostí, říká Michal Klusák, hlavní právní analytik služby Katastr365.cz.

 

Jak řešit újmu?

 V případě, že klientovi plomba zkomplikuje prodej nemovitosti, vyřizování hypotéky či refinancování, měl by okamžitě kontaktovat banku či kupujícího a příslušný katastrální úřad. Pokud žádný z nich neudělá vstřícný krok, radí Klusák kontaktovat „toho, kdo by neúměrné zdržení (tj. delší než oněch 20 dní, pozn. red.) způsobil, tedy O2 nebo katastrální úřad a požádat je o návrh řešení nastalé situace. Pokud ani tento krok nepomůže, je třeba zmapovat škody a určit výši finanční či jiné ztráty.“


Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688