Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  22.06.2015 14:57:26

Cena elektřiny do konce roku neporoste


 Elektřina na burze je již několik týdnů na historických minimech. Aktuálně se cena pohybuje na 31,35 eur za megawatthodinu, což je při dnešním kurzu 854 korun. Vloni to bylo i nad hranici 36 eur za megawatthodinu (985 korun) a před čtyřmi roky se cena jedné megawatthodiny na celý následující rok dotkla úrovně 60 eur (1643 korun). Ve srovnání s rokem 2011 se jedná o výrazný pokles o více jak 50 procent. Společnost Virtuse Energy, která obchoduje s elektřinou, plynememisními povolenkami ve 22 zemích nepředpokládá výrazný nárůst ceny ani v druhé polovině roku.  

„Do konce roku nepředpokládáme obrat klesajícího trendu. Navíc cena může ještě klesnout. Všichni zákazníci, jak domácnosti, tak firmy si polepší,“ říká Jaroslav Codl, ředitel prodeje elektřiny a plynu Virtuse Energy.

  

Na cenu elektřiny působí několik vlivů najednou. Cena vzniká tržně a tvoří ji související služby regulované Energetickým regulačním úřadem. Za současným poklesem cen elektřiny je především levné uhlípovolenky CO2. Dále také pokračující trend zvyšování kapacit na produkci elektřiny z obnovitelných zdrojů v Německu. Například výrobní kapacity větrné produkce by se měly v příštím roce zvýšit o 3 GW, zatímco instalované kapacity solární produkce v Německu by si měly polepšit o dalších 0,4 GW.

  

Analytici Virtuse Energy odhadují pokles ceny i pro příští rok. Nárůst ceny neočekáváme ani v příštím roce. Elektřiny je navíc v Evropě nadbytek. Výše všech instalovaných výrobních kapacit daleko přesahuje spotřebu elektřiny, navíc výstavba nových zdrojů na výrobu elektřiny je rychlejší než růst spotřeby. Cenu elektřiny ovlivňují variabilní náklady na produkci, jejichž průměr neustále klesá,“ dodává Jaroslav Codl.

 

 

 

 

  

O společnosti:

 

Virtuse Energy, česká společnost napůl vlastněná Janem Fouskem a Rastislavem Vasilišinem, loni zobchodovala 76 milionů emisních povolenek stovkám největších společností zejména v České republice a na Slovensku a dosáhla obratu přes 6 miliard korun. Virtuse Energy se věnuje obchodování elektřiny, plynu a emisních povolenek včetně veškerých doprovodných služeb jako je portfolio management, analytická podpora, zodpovědnost za odchylku a mnohé další. Firma se v loňském roce stala jako jediná firma svého druhu v regionu členem největší světové burzy ICE. V září loňského roku se stala vůbec první zahraniční firmou na světě, která vstoupila na nově se formující čínský trh s emisemi, letos v létě plánuje vstup už na druhou čínskou burzu. Kromě obchoduenergiemi se firma dlouhodobě věnuje konferencím (organizace, aktivní účast, přednášky), vzdělávacím programům v oblasti energetiky, environmentálnímu poradenství či stavbě obnovitelných zdrojů energie na Balkáně.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688