Research (Česká spořitelna)
Investice  |  22.06.2015 09:40:49

EU: Poslední řecké návrhy jsou dobrým základem pro další jednání


Řecký premiér Tsipras dodal další kompromisní návrh, který představitelé EU označili za „dobrý základ pro pokrok“. Zároveň se vyslovovali opatrně k možnosti dosažení dohody už na dnešních jednáních, do konce měsíce by však podle jejich vyjádření dohoda mohla být. To dává šanci, že by přeci jen na poslední chvíli nakonec mohlo být dosaženo dohody. Řecká centrální banka varovala, že pokud se tak nestane, může řecké bankéře čekat „obtížný den“. Mohlo by to naznačovat, že se chystá v případě nedohody přistoupit k mimořádným opatřením (kapitálové kontroly, omezení výběru hotovosti). Řekové minulý týden z bank vybrali zhruba 4-5 mld EUR a na pondělí dali údajně příkazy k výběru další miliardy. ECB řecké banky stále podporuje pomocí nouzové likvidity (ELA). V páteční telekonferenci došlo k jejímu navýšení, ale pokud nebude dosaženo dohody, hrozí, že by ECB mohla ELA zastavit kvůli nesolventnosti řeckých bank. Dnes ráno se koná další telekonference bankovní rady ECB, která bude diskutovat likviditu řeckých bank.

 

Řecký premiér strávil včerejšek na jednání vlády a telefonickými konzultacemi s představiteli Německa, Francie a Evropské komise. Podle prohlášení úřadu řeckého premiéra by měl nový návrh být základem definitivního řešení a neměl by být jen dalším odkladem před obnovením problémů. Pokud nebude dosaženo dohody, hrozí v Řecku předčasné volby nebo referendum. Podporovatelé strany Syriza v neděli uspořádali velkou demonstraci proti úsporným opatřením. Na druhou stranu se v Řecku konají také demonstrace za setrvání eurozóně. Sílí odpor proti dalším ústupkům Řecku především v Německu. Podle odhadů by negativní dopad vystoupení Řecka z eurozóny na Německo měl být relativně omezený, řádově by mělo jít o miliardu eur ročně. Merkelová v pátek prohlásila, že „aby Evropa ukázala solidaritu, musí Řecko ukázat viditelné úsilí o dohodu“.

Dnes v 11:00 se k jednání sejde Tsipras, Juncker, Draghi, Lagarde a Dijsselbloem. O hodinu a půl později se sejdou ministři financí eurozóny. V sedm hodin večer potom začíná summit Eurozóny (premiéři a prezidenti).

Akciové trhy projevují optimismus a podle chování futures (rostou) věří v dosažení dohody. Euro se drží poblíž 1,14 k dolaru a moc se nehýbe, což také ukazuje na spíše optimistická očekávání. Výnos německého desetiletého státního dluhopisu kolísá poblíž 0,8%, což ukazuje na stále trvající opatrnost, také to ovšem neindikuje, že by investoři počítali s neúspěchem jednání. Zlato po růstu začíná ustupovat, což by také mohlo indikovat optimismus. Pokud by skutečně bylo dosaženo dohody, lze čekat větší pozitivní reakci akcií (hlavně evropských), růst desetiletého německého výnosu zpět minimálně k jednomu procentu, tlak na posílení eura a další pokles ceny zlata.

Jiří Polanský, Luboš Mokráš


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688