Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  22.06.2015 06:35:00

Euro zůstává ve vleku spekulací kolem Řecka


Společná evropská měna vůči dolaru po převážnou většinu minulého týdne zhodnocovala, aby v závěru týdne část svých zisků odevzdala. Zatímco na počátku týdne se kurz držel ještě u hladiny 1,12 USD/EUR, ve čtvrtek již byla testována hladina 1,14 USD/EUR. V průběhu páteční seance pak kurz padal zpět k 1,13 USD/EUR. Úvod minulého týdne poznamenala slabší data amerického průmyslu i nově zahájených staveb, což dolaru příliš neprospělo. Dolarový výprodej ovšem akceleroval ve středu po ukončení jednání nejvyššího vedení americké centrální banky. FOMC ponechal v souladu s očekáváním nastavení měnové politiky beze změny. Nicméně celkem výrazně byla snížena prognóza centrálních bankéřů, a to pokud jde o letošní růst americké ekonomiky - z původně předpokládaných 2,5 % na "pouhých" 1,9 %. Zároveň byl zhoršen výhled na míru nezaměstnanosti ke konci letošního roku z 5,1 % na 5,25 %. Navzdory tomu ovšem centrální bankéři stále počítají s letošním dvojím zvýšením úrokových sazeb, příští rok by pak sazby podle centrálních bankéřů měly být zvýšeny na čtyřech zasedáních. Jak ale šéfka Fedu J. Yellen uvedla, pro Fed je nejdůležitější míra zotavování americké ekonomiky. Aby skutečně ke zvýšení úrokových sazeb došlo, je třeba, aby HDP ve zbytku roku vykompenzoval pokles z Q1 15 (o 0,7 % q/q anualizovaně), aby pokračovalo zlepšování na trhu práce a aby se inflace nacházela u inflačního cíle.

Závěr týdne poznamenala neúspěšná jednání mezi Řeckem a jeho věřiteli. Vypršení záchranného programu ke konci měsíce se totiž kvapem blíží. Mimořádně byla na dnešní den svolána euroskupina, aby se ve vyjednáváních pokračovalo před summitem EU, který se uskuteční ve druhé polovině týdne. Ekonomové Société Générale ve svém hlavním scénáři předpokládají, že nakonec k dohodě dojde, přičemž podmínky dohody se budou blížit požadavkům věřitelů, a to hlavně v oblasti reformy řeckého penzijního systému. Řecko by pak mohlo uspět s požadavkem na restrukturalizaci či odepsání části dluhu. Vyjednávání však budou i nadále obtížná a k dohodě může dojít až na poslední chvíli. Pravděpodobnost, že nakonec k dohodě dojde, odhadují ekonomové SG na 60 %, pravděpodobnost bankrotu Řecka ohodnocují na 40 %. Možná je aktuálně i politická dohoda o technickém rozšíření či posunutí stávajícího programu až do 20. července, kdy je splatný řecký dluh vůči ECB. Pokud jde o ekonomické ukazatele, obáváme se mírného zhoršení německého IFO indexu očekávání, naopak PMI indexy průmyslové aktivity by měly zaznamenat nepatrné zlepšení. Díky programu kvantitativního uvolňování lze očekávat zrychlení tempo růstu peněžní zásoby.

Americká data tohoto týdne by měla vyznět ve prospěch hypotézy, že se vyšších dolarových sazeb letos dočkáme. Revize HDP za Q1 15 by měla zmírnit původní propad o 0,7 % q/q anualizovaně, květnové indikátory spotřeby a objednávek zboží dlouhodobé spotřeby by měly kompenzovat předchozí slabé měsíce, prodeje nových domů by měly být nejvyšší od roku 2008, prodeje stávajících domů za poslední dva roky. Pokud se tato očekávání naplní, ve světle výše zmíněných nejistot ohledně Řecka, by situace měla hrát ve prospěch americké měny na úkor eura.


Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688