Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  15.06.2015 13:27:10

Burza v Saudské Arábii otevírá bránu zahraničním investorům

Síla amerického spotřebitele neslábne a nadále tak podporuje dynamiku největší světové ekonomiky. Naznačují to alespoň poslední zveřejněná makrodata. Maloobchodní tržby rostou v USA nejrychlejším tempem od roku 2009 a index spotřebitelského sentimentu, jenž byl zveřejněn v pátek, vzrostl výrazně nad očekávání analytiků.

Akciové indexy však v pátek neudržely nabyté zisky z průběhu týdne s tím, jak se situace v Řecku nadále přiostřuje. Jednání Řecka s věřiteli selhala a pravděpodobnost bankrotu a odchodu z eurozóny tím výrazně stoupla. Ve čtvrtek se sejdou ministři financí eurozóny, aby prodiskutovali další vývoj a případné (ne)vyloučení Řecka z měnové unie.

Všechna odvětví indexu S&P 500 ztrácela, přičemž největší pád zaznamenával sektor zdravotní péče, jež v průměru odepsal více než 1 %. Navzdory silnějším US makrodatům index S&P 500 páteční seanci uzavíral o 0,70 % níže. Hlavní akciový benchmark se tak sesunul pod svůj 50-denní klouzavý průměr a futures na akciové indexy značí, že propady budou v úvodu nového týdne dále pokračovat.

20150615 SP500

 

Makrodata pro pondělí 15.6

 

Saudská Arábie burza uvítá první zahraniční investory

Saudi Stock Exchange neboli Tadawul je největší burzouregionu Perského zálivu, když jeho tržní kapitalizace přesahuje $500 miliard, čímž převyšuje i akciové trhy v Rusku, Mexiku nebo Indonésii. Její otevření zahraničním investorům je velkou událostí pro celý region.

Přístup k ní dostanou pouze kvalifikovaní zahraniční investoři, kteří mají pod správou alespoň $5 miliard a na trhu působí alespoň 5 let. Tudíž retailoví investoři se na tento trh stále přímo nedostanou. Trh se investorům otevře dnes, 15. června.

Přístup na trh v Saudské Arábii je velmi limitovaný pro zahraniční investory. Pro investory se však rýsuje možnost investovat pomocí ETF, jelikož emitenti ETF BlackRock (iShares MSCI Saudi Arabia Capped ETF), Market Vector a Global X již své fondy pro Saudskou Arábii registrovali. Je tedy otázkou časy, jak rychle se jim podaří nabídnout tyto produkty.

Od počátku roku připsal Tadawul All Share TASI index téměř 15 % a od prosince se drží v býčím trendu.

Dá se očekávat přiliv kapitálu, který se bude pohybovat v desítkách miliard dolarů. Např. známý portfolio manažer Mark Mobius, který má pod správou $40 miliard, se nechal slyšet, že chce svou investici v zemi až ztrojnásobit.

V průběhu několika měsíců od otevření bude probíhat začlenění do mnoho indexů, mezi které budou patřit např. indexy MSCI.

Začíná Paris Air Show

Dnes startuje Paris Air Show, což je klíčová událost roku pro výrobce letadel. Boeing i Airbus očekávají nové objednávky v hodnotě $23 miliard.

Farmacie a ropní těžaři propadákem obchodní seance

Všechny tituly z indexu DJIApátek uzavíraly v negativním teritoriu, přičemž největší ztráty zaznamenaly akcie farmaceutické společnosti Merck (MRK). Ty se bez významnějších korporátních zpráv propadly až o 1,77 %.

indexu S&P 500 nejvíce propadaly akcie ropného těžaře CONSOL Energy (CNX), které reagovaly na pokles ceny ropy z posledních dvou dní. Titul uzavíral na svých nejnižších úrovních od roku 2009.

20150615 CNX

 

Citrix Systems po zvýšených doporučení na letošních maximech

Akcie technologické společnosti Citrix Systems páteční seanci přidaly 2,16 % a předvedly tak nejlepší výkon z indexu S&P 500, když na titul padla hned tři zvýšená investiční doporučení. Analytici Piper Jaffray zvýšili své doporučení na „neutral“, zatímco Needham a Bank of America dokonce zvýšili své doporučení na „koupit“. Titul uzavíral na 71,91 USD, což jsou letošní maxima.

20150615 Citrix

 

Autorem je Pavel Šafařík. Na finančních trzích se pohybuje již od roku 2004. Jeho zaměřením jsou především akciové trhy v USA, ale také komodity a cizí měny. Je držitelem makléřské licence kategorie III. (správce portfolia) a kategorie D. (deriváty). Kontaktovat jej můžete e-mailem na p.safarik@lynxbroker.cz.

Pavel pro Vás připravuje pravidelné analýzy akciového trhu a makroekonomiky. Zaregistrujte se ke sledování našich analýz a postřehů z trhu. Pro získání nejaktuálnějších krátkých zpráv ze světových burz nás sleduje na Twitter.

The post Burza v Saudské Arábii otevírá bránu zahraničním investorům appeared first on Czech Republic.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688