Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.06.2015 09:27:00

ČR - index spotřebitelských cen v květnu rostl o 0,3%


Spotřebitelské ceny vzrostly v květnu proti dubnu o 0,3 %. Tento vývoj ovlivnilo zejména zvýšení cen v oddílech doprava, potraviny a nealkoholické nápoje, alkoholické nápojetabák. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny o 0,7 %, což bylo o 0,2 procentního bodu více než v dubnu a nejvíce od října 2014.


Meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle doprava způsobilo již třetí měsíc pokračující zvyšování cen pohonných hmot, které v květnu činilo 2,2 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje se zvýšily zejména ceny zeleniny o 3,5 %, z toho ceny brambor o 6,1 %. Ceny trvanlivého pečiva vzrostly o 1,9 %, drůbeže o 1,3 %, vajec o 3,2 %, jogurtů o 1,8 %, olejů a tuků o 1,0 %, nealkoholických nápojů o 1,4 %. V oddíle alkoholické nápoje a tabák se zvýšily ceny lihovin o 1,1 % a tabákových výrobků o 0,5 %. Růst cen v oddíle zdraví ovlivnilo sezónní zvýšení cen lázeňských pobytů o 7,8 %. V oddíle stravování a ubytování vzrostly ceny stravovacích i ubytovacích služeb shodně o 0,4 %.

Na snižování celkové úrovně spotřebitelských cen v květnu působil především pokles cen v oddíle odívání a obuv, kde ceny oděvů klesly o 0,6 %. V oddíle pošty a telekomunikace se snížily ceny telefonických a telefaxových služeb o 0,4 %. V oddíle ostatní zboží a služby byly nižší ceny osobní péče o 0,5 %. Z potravin klesly zejména ceny chleba o 0,5 %, běžného pečiva o 5,1 %, uzenářského zboží o 0,7 %, mléka o 2,0 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,3 % a ceny služeb o 0,1 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v květnu o 0,7 %, což je o 0,2 procentního bodu více než v dubnu. Mírné zrychlení meziročního cenového růstu nastalo především v oddíle rekreace a kultura, kde ceny dovolené s komplexními službami vzrostly v květnu o 5,4 % (v dubnu o 4,8 %). Zrychlení růstu celkové hladiny spotřebitelských cen ovlivnilo i zmírnění meziročního poklesu cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje na -0,3 % (z -0,7 % v dubnu) a v oddíle doprava na -3,1 % (z -3,8 % v dubnu). Na tomto vývoji se podílely zejména ceny zeleniny, které byly v květnu vyšší o 6,6 % (v dubnu o 3,8 %), a ceny ovoce, které přešly z poklesu o 1,3 % v dubnu v růst o 3,4 % v květnu. Ceny olejů a tuků vzrostly o 0,2 % (v dubnu pokles o 0,9 %), ceny nealkoholických nápojů o 0,7 % (v dubnu pokles o 1,1 %). V oddíle doprava došlo ke snížení cenového poklesu zejména vlivem cen pohonných hmot, které byly v květnu nižší o 9,6 % (v dubnu o 11,1 %).

Největší vliv na zvyšování cenové hladiny měly v květnu ceny v oddíle alkoholické nápoje
a tabák vlivem zvýšení cen cigaret o 9,0 %. Druhé v pořadí vlivu byly ceny v oddíle bydlení, kde vzrostly ceny zemního plynu o 4,5 %, vodného o 3,4 %, stočného o 2,8 %, čistého nájemného o 1,7 %, tepla o 2,2 %. Ceny elektřiny byly meziročně nižší o 0,3 %. V oddíle ostatní zboží a služby vzrostly ceny pojištění o 1,6 % a ceny finančních služeb o 7,5 %. V oddíle odívání a obuv byly vyšší ceny oděvů o 1,6 % a obuvi o 8,5 %. 

Na snižování meziroční cenové hladiny nadále působil pokles cen v oddílech doprava, zdraví (vliv zrušení regulačních poplatků), pošty a telekomunikace.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,7 % a ceny služeb o 0,8 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného byl meziročně 100,7 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v květnu 0,4 %.

Meziroční změna průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP)1) 28 členských zemí EU byla podle předběžných údajů Eurostatu v dubnu 0,0 %, což je o 0,1 procentního bodu více než v březnu. Ceny vzrostly ve dvanácti zemích EU, z toho nejvíce na Maltě o 1,4 % a v Rakousku o 0,9 %. Naopak největší pokles cen nastal v Řecku
(-1,8 %) a na Kypru (-1,7 %). Na Slovensku klesly ceny o 0,1 % (v březnu o 0,4 %). V Německu ceny vzrostly o 0,3 % (v březnu o 0,2 %). Podle předběžných výpočtů vzrostl v květnu HICP v ČR meziměsíčně o 0,3 % a meziročně o 0,7 % (v dubnu o 0,5 %). Bleskový odhad meziroční změny HICP pro eurozónu za květen 2015 je 0,3 %, jak uvedl Eurostat. (Více informací na internetových stránkách Eurostatu:
HICP).

Zdroj: ČSÚ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688