Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  05.06.2015 16:06:09

Krátká poznámka k zavedení euru v Česku

 

Některá témata jsou věčná a v méně či více častých intervalech se vrací na scénu. Jedním z nich je rozhodně debata o zavedení eura v Česku. O kladech a záporech přijetí společné evropské měny se naposledy diskutovalo minulý víkend v Lánech a diskuze budou, nejenom na tomto místě pokračovat i nadále. V následujících řádcích nechci a nebudu hodnotit přínosy a náklady zavedení společné evropské měny se závěrem jak je skvělé euro přijmout či nikoliv. Místo toho se chci zamyslet nad tím, proč je euro v Česku tak (ne)populární a zároveň nad tím, jaké podmínky je nutné splnit, aby bylo euro v Česku zavedeno. Jestli si někdo myslí, že především Maastrichtská kritéria, tak je bohužel na omylu, protože prim hraje jednoznačně politika.

 

Čeští občané patří v posledních letech v rámci zemí EU mezi největší euroskeptiky. Podle průzkumu Eurobarometru z roku 2014 se zavedením eura souhlasilo jen 24 % dotázaných, oproti 73 %, kteří byli proti. V tomto směru se tak Češi řadí po bok Britů a Švédů. Kupříkladu s eurem je spokojeno 74 % Slováků a příznivci eura jsou v převaze i v jinak velmi patriotickém Polsku (37 % pro). O poznání zajímavější výsledek dostaneme, když uděláme srovnání s rokem 2005. Tehdy se pro euro v Česku vyslovilo 63 % dotázaných, na Slovensku to bylo 72 % a v Polsku 56 %. Tak výrazný pokles popularity společné evropské měny mezi zmíněnými roky nebyl zaznamenán v žádné jiné členské zemi EU a samozřejmě se nabízí otázka: Proč zrovna v Česku? Jak to, že na Slovensku, zemi kulturně i hospodářsky velmi blízké, je euro stále populární? Za vším hledejme veřejné mínění.

 

Lze celkem jednoduše vysledovat lineární vztah. Čím více euroskeptiků ve vrcholných pozicích, respektive v trojúhelníku prezident, vláda, Česká národní banka, tím více negativních zpráv o euru v médiích a tím větší skepse Čechů ke společné evropské měně. A samozřejmě problémy eurozóny v posledních letech skepsi k euru přiživily. To samé by však mělo platit i naopak. Čím více pozitivních zpráv o euru, tím vyšší popularita eura mezi veřejností.

 

Klíč k přijetí eura je tak následující. Nejdříve je nutné zvýšit popularitu eura mezi českými občany a to především tak, že se o pozitivech společné evropské měny bude hovořit více, než o jeho negativech. S růstem obliby eura přicházejí na řadu politici, respektive ty politické strany, které mají kladný vztah k přijetí eura. Pro politiky je nutné, aby bylo euro populární, protože jinak by to mohla veřejnost, respektive voliči, politickým stranám u voleb spočítat. Zároveň je důležité sledovat politický cyklus. Pro zavedení eura se musí sejít ideálně následující kombinace - vládnoucí politické elity orientované na přijetí eura, poloviční či nadpoloviční podpora přijetí ze strany veřejnosti a podpora vstupu do eurozóny ze strany poradního orgánu vlády, tj. České národní banky. Co se týče Maastrichtských kritérií, tak ta pro Česko nejsou až tak těžké v případě potřeby splnit.

 A na závěr mám dobrou zprávu pro odpůrce eura. Vláda v současném složení a při současném vztahu veřejnosti k euru se do rozhodnutí o zavedení eura hnát nebude. Takže do konce současného volebního období Poslanecké sněmovny, což je rok 2017, se nic konkrétního ohledně eura neodhlasuje. Riziko, které by na sebe politické strany vzaly, je totiž zatím stále příliš vysoké.
Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.

AKCENTA CZ – zahraniční měny a platby AKCENTA CZ - je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 18letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku a Rumunsku. Klientské portfolio tvoří více než 23 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:37  Inflace se drží na cíli Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
08.04.2024  Stavebnictví roste díky inženýrským stavbám Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688