STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  05.06.2015 08:54:04

O co by se měl investor zajímat, než začne investovat do ETF?

Autor: Tomáš Kvapil

Před investicí do ETF je vhodné si popsat trochu blíže mechanismy oceňovacího procesu ETF a další cenové charakteristiky.

Exchange- traded funds můžeme nazvat hybridem mezi akciemi a podílovými fondy. A tak se v dnešním článku zaměříme na cenové vlastnosti ETF, z nichž jsou některé typické pro akcie a některé naopak pro podílové fondy.

Rozdílnost ocenění u ETF a podílových fondů spočívá především v tom, že podílové fondy se obchodují za uzavírací cenu na konci obchodního dne, kdežto ETF mohou být zobchodovány po čas celého dne, stejně jako akcie. Z toho plyne, že tyto fondy jsou oceňovány na burzovním trhu kontinuálně a pojí se s nimi také širší paleta oceňovacích pojmů (například market price, bid price,…) než u podílových fondů.

Nyní si tyto charakteristiky popíšeme více do detailu:

Net asset value (NAV) – NAV, která je vypočítávána na konci obchodního dne, je typická pro oba typy fondů a označuje čistou hodnotu podkladových aktiv fondu. Tato čistá hodnota se stanovuje jako hodnota celkových aktiv mínus závazky a dělena celkovým počtem akcií.

NAV= (celkové aktiva-závazky)/celkový počet akcií

Tady však podobnost mezi fondy končí. U podílových fondů NAV, označuje cenu, za kterou fond může být pořízen či prodán. Avšak u ETF se NAV a tržní cena (market price) fondu může lišit a to od okamžiku počátku jeho obchodování na burze.

BID/ ASK price – Další ETF charakteristikou je BID price, jenž stejně jako u akcií představuje nejvyšší cenu, kterou je kupující za dané ETF zaplatit. ASK price naopak nejnižší cenu akceptovatelnou prodávajícím ETF. Rozdíl mezi těmito cenami se nazývá SPREAD.

BID-ASK Ratio- tento poměr je pro investory měřítkem používaným k porovnání spreadů mezi různými ETF a vyjadřuje procentní podíl spreadu na celkové ceně ETF.

Bid-Ask Ratio= (bid price- ask price)/ cena ETF

Closing price (uzavírací cena)- je cena posledního provedeného obchoduETF. Tato cena může být stanovena před nebo po výpočtu NAV a většinou se této hodnotě blíží. 

Intraday Value (IV- intradenní hodnota)- neboli také Intraday Indicative Value. Tato hodnota vznikla díky potřebě investorů znát přibližnou hodnotu NAV v průběhu celého obchodního dne. Tu se mohou dozvědět pomocí této další charakteristiky zvané Intraday Indicative Value. Burza tyto hodnoty vypočítává a publikuje každých 15 sekund skrze celý obchodní den. Díky tomu investoři znají přibližnou hodnotu ETF, avšak tato IIV neznačí cenu, za kterou může být ETF na trhu prodáno/nakoupeno, pouze může sloužit investorům jako vodítko při zadávání obchodních příkazů či stanovování limitů. Tuto hodnotu mohou investoři lehce sledovat, jelikož každá ETF IIV má svůj vlastní ticker.

V závislosti na likviditě podkladových aktiv, tržní volatilitě a dalších faktorech, mohou investoři pořídit ETF s tzv. prémií nebo diskontem k jejich intradenní hodnotě.

Prémie/Diskont (discount/premium)- Pokud poptávka po daném ETF přesahuje nabídku na trhu, může být tržní cena ETF vyšší, než je jeho čistá hodnota podkladových aktiv. Pro takový případ je typická prémie k hodnotě IV. V opačném případě, kdy nabídka přesahuje poprávku po daném ETF (tržní hodnota nižší než IV), může vznikat diskont k intradenní hodnotě. 

Příklad: Pokud se ETF, jehož intradenní hodnota je 10 $, obchoduje za 10,10 $, pak vzniká 1% prémie. Jestliže se však obchoduje za 9,90 $, potom je fond obchodován s diskontem ve výši 1 %. 

K výpočtu může být místo hodnoty IV použita také hodnota NAV.

Na prémii/diskont má vliv také likvidita a to při závislosti- čím více je fond likvidní (větší báze aktiv, vyšší množství obchodů), tím menší by prémie/diskont měl být.

Expense Ratio- Další pro investora důležitou informací je, cena, kterou bude muset za zakoupení a držení daného ETF zaplatit. Průměrné ETF fondy svým akcionářům účtují expense ratio ve výši 0,44 %, což znamená, že investor ročně zaplatí 4,4 $ za každých investovaných 1 000 $. Nutné také připomenout, že do expense ratio nejsou zahrnuty komisionářské poplatky.

Expense ratio je odvozováno od průměrných čistých aktiv fondu, tudíž u menších fondů bude investorovi většinou naúčtován poplatek vyšší.

Další články a zajímavosti o ETF naleznete na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování  

 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)
Čt   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688