Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Podnikání  |  02.06.2015 16:09:08REKLAMA

Obnovte svou firemní infrastrukturu a ušetřete

Firmy často prodlužují životní cyklus svých serverů za hranici 5 let. Existuje ale mnoho dobrých důvodů, proč výměnu starého serveru neodkládat.

Spotřeba elektrické energie je položkou, která je na finančních nákladech vidět nejvíce. Největší ztráty u serverů donedávna připadaly na napájecí zdroje. Současná generace serverů Lenovo proto nasazuje napájecí zdroje s certifikacemi 80 PLUS Gold až Titanium. Ztráty energie ve zdroji jsou díky tomu eliminovány na minimum.

Nejnovější procesory Intel nasazené na Lenovo serverech ThinkServer i System x řady M5 také výrazně snižují spotřebu elektrické energie. Navíc nové modely dokáží procesorovým výkonem nahradit i větší množství starých serverů, přičemž nižší množství serverů spolu s jejich kvalitnějším provedením vede k výrazným finančním úsporám. Například tower server Lenovo ThinkServer TS140 se svými procesory Intel Xeon E3 přináší značný nárůst výkonu oproti staršímu modelu. Podle údajů společnosti Lenovo mohou firmy výměnou starých serverů za novější modely ušetřit téměř 111 tisíc Kč* ročně pouze na výdajích za elektřinu. Tato úspora odpovídá situaci, kdy firma nasadí 5 modernějších serverů namísto 10 starších a ty poté budou v provozu 24 hodin denně po celý rok.

Nižší nároky na chlazení

Provoz starých serverů stojí podstatně více peněz nejen za elektřinu pro servery samotné, ale i za provoz klimatizačních jednotek. Staré servery potřebují pro plynulý provoz chladnější prostředí a navíc u nich dochází k několikanásobně vyšším tepelným ztrátám. Nemalou část provozních nákladů libovolné serverovny či datového centra tak tvoří chlazení. Lenovo se zaměřilo na radikální snižování nároků na chlazení a dokázalo tak dostat bezpečnou trvalou provozní teplotu u řady svých serverů až na 40°C a snížit tak nároky na chlazení. Servery tak mohou bezproblémově pracovat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Samostatně stojící servery, jako je Lenovo ThinkServer TS140, mají také sníženou hlučnost, aby v kancelářích nerušily.

Více prostoru pro data

V době datového boomu, kdy v řadě firem rostou objemy zpracovávaných dat takřka exponenciálně, je tu ještě jeden důležitý aspekt, proč by se zákazníci měli zbavovat starých serverů – hustota dat a výpočetního výkonu. Nové servery dokáží často nabídnout lepší konektivitu, větší kapacitu pro data i větší operační paměť a mohou dále růst s rozvíjející se firmou. ThinkServer TS140 může být například rozšířen na 8 ethernetových portů a až na 16 TB SATA úložného prostoru.

Vyhněte se ztrátě podpory operačního systému

O obnově infrastruktury by měly začít firmy uvažovat i kvůli blížícímu se konci podpory operačního systému Windows Server 2003. Od 14. 7. 2015 přestanou totiž vycházet veškeré aktualizace pro Windows Server 2003 a systém se tak stane snadno zranitelný. Společnost Lenovo proto právě nyní nabízí k vybraným serverům ze skladových zásob plnohodnotnou licenci operačního systému Windows Server 2012 R2 Standard zdarma.

 

* Počítáno s cenou elektřiny 4,75 Kč/kWh.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688