TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  03.06.2015 12:49:37

Dluží vám zaměstnavatel peníze za práci? 5 RAD, jak se bránit


Když vám zaměstnavatel nezaplatí odvedenou práci, můžete s případem k soudu. U prokazatelných pohledávek to nebývá nikterak složitý proces. Podívejte, jaké rady doporučuje web penize.cz: 

1. Dejte mu vale

Zákoník práce mluví jasně: když nedostanete mzdu nebo plat do patnácti dní po uplynutí období splatnosti – a tím je kalendářní měsíc následující po měsíci, kdy jste práci vykonali – můžete dát okamžitou výpověď. Šéf si nemůže nárokovat ani výpovědní lhůtu. Kromě dlužné mzdy máte nárok ještě na náhradu mzdy ve výši dvou průměrných měsíčních výdělků.

2. Výpověď jedině písemně

Výpověď je třeba podat zaměstnavateli písemně. Ve výpovědi musíte vysvětlit, proč jste k radikálnímu řešení přistoupili. Určitě trvejte na písemném potvrzení o předání dokumentu – například si nechte jeden výtisk podepsat. Jestli posíláte poštou, tak vždy doporučeně a s dodejkou. "Pokud si zaměstnavatel zásilku na poště nevyzvedne, nic se tím nemění. Má se podle zákona za to, že bylo doručeno a převzato," doplňuje advokát Tomáš Chalupa z webu Poradnavěřitele.cz a dodává, že je dobré mít od zaměstnavatele potvrzený i přehled dlužných výplat.

3. Vymáhejte

Když slušná žádost o peníze, které jste si odpracovali, nestačí, nezbývá než podat žalobu. Ideálně ve spolupráci s právníkem. Ještě jednou to zkusíte po dobrém – formou předžalobní výzvy k úhradě. "K soudu se podá návrh na vydání platebního rozkazu, kterým soud zaměstnavateli přikáže zaplatit dlužnou mzdu. Jestliže na platební rozkaz zaměstnavatel nezareaguje, je možné předat případ k vymáhání exekutorovi," komentuje advokát Chalupa. Exekutor koná, co umí a musí: obstaví zaměstnavateli účty, případně zpeněží jeho majetek, aby vaši pohledávku uspokojil. Nákladů na právníka se bát nemusíte. Jeho odměna se přičte na vrub zaměstnavatele, který dluží, a tudíž celý soudní spor zapříčinil.

4. Zaměstnavatel v platební neschopnosti? Nechte si mzdu proplatit od pracovního úřadu

Pokud je na tom zaměstnavatel opravdu mizerně a jsou splněny zákonné podmínky, můžete podat návrh, aby s ním bylo zahájeno insolvenční řízení. Insolvenční návrh je totiž oprávněný podat kromě dlužníka (zaměstnavatele) také kterýkoli z jeho věřitelů (tedy i zaměstnanec): Když se váš zaměstnavatel ocitne v  insolvenci nebo insolvenčním řízení – ať už návrh podáte vy nebo někdo jiný – můžete požádat úřad práce, aby vám dlužnou mzdu proplatil.

Úřad práce vám podle webu penize.cz za každý měsíc vyplatí maximálně jedenapůlnásobek průměrné mzdy v národním hospodářství za předchozí kalendářní rok, aktuálně tedy z částky okolo pětadvaceti tisíc – jeden a půl násobek dělá něco přes třicet sedm tisíc korun.

 

5. Máte se šéfem trable? Radši hlídejte databázi

Mzdové nároky u úřadu práce můžete uplatnit nejpozději do pěti měsíců a patnácti kalendářních dnů od chvíle, kdy úřad práce zveřejnil na své úřední desce informace o zahájení insolvenčního řízení proti zaměstnavateli. Jestli jsou s vaším šéfem potíže, pohlídejte si databázi zaměstnavatelů v insolvenci. Když lhůtu propásnete, každopádně vám ještě zbývá možnost obrátit se na soud. Totéž platí, když úřad práce nepokryje vaše mzdové nároky v plné výši nebo vám je vůbec nepřizná – můžete je uplatnit u insolvenčního správce, uvádí web penize.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.09.2023Stěhování se za prací: Jak zlepšit právní možnosti práce v EU? europarl.europa.eu (Evropský parlament)
08.09.2019Jak najít práci, která vás bude bavit? Orange Academy (Orange Academy)
19.08.2019Jak se nezbláznit z práce – 5 tipů Markéta Höfferová (Kurzy.cz)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688