Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  02.06.2015 08:10:10

Hvězdy investování představují své největší úspěchy i omyly

Dokonce i investorské superstar někdy chybují. Loni podle dat Morningstar 79 % aktivně řízených amerických akciových fondů zaostalo za svými benchmarky. Šlo o nejhorší rok v moderní historii, co se relativní výkonnosti fondů týče. Mnoho drobných investorů proto rezignovalo na snahy překonat trh. Investoři loni stáhli 99 miliard USD z aktivně řízených fondů a 71 miliard USD poslali do fondů indexových. Dva velcí investoři se i ve světle toho podělili o své "nej" obchody.


Jeffrey Gundlach: Opusťte svou zónu pohodlí 

Jeffrey Gundlach (DoubleLine Capital): Vyhněte se pasti lineárního uvažování 

Šéf DoubleLine Capital se proslavil díky svým jasnozřivým tržním predikcím. V červnu 2007 varoval, že trh s nekvalitními hypotékami znamená "naprostou katastrofu" a že "bude hůře". V roce 2014 jako jeden z mála předpověděl další posílení amerických vládních dluhopisů.

Úspěch: V březnu 2008 Jeffrey Gundlach v krizi otestoval své nervy. I když očekával vlnu firemních bankrotů a další špatné zprávy, dluhopisové investice oceněné 65 centy k dolaru působily lákavě. Začal nakupovat, i když věděl, že existují značná rizika. "Pokud na vás působí fundamentální hodnota atraktivně, měli byste nakupovat," doporučuje. "Je v pořádku utrpět určité krátkodobé ztráty."

Gundlach měl pravdu. Ceny pokračovaly v propadu celý další rok, až nakonec spadly na 45 centů k dolaru. Jeden velký klient už nevydržel a peníze z fondu vybral. Gundlachovi tak došel kapitál a nemohl pokračovat v nákupech. Začátkem března 2009 zažil trh masivní comeback. Gundlachova firma nakonec vydělala kolem 20 miliard USD jen díky honbě za nákupy při dumpingových cenách.

Ponaučení: Když cena akcie nebo dluhopisu padá, znamená to nízká očekávání. Investoři se soustředí na problémy, ne na možná řešení. Gundlach říká: "Identifikovatelné problémy nejsou důvodem, proč zůstat mimo trh. Jsou naopak důvodem, proč se na investici zaměřit," vysvětluje. "Celý trik investování spočívá v tom dokázat rozpoznat, kdy jsou problémy již promítnuty v ceně."

Chyba: Mezi lety 2000 a 2002 zažily spekulativní dluhopisy propad kvůli účetním skandálům Enronu, WorldComu a dalších. Gundlach byl tehdy manažerem TCW Group a provozoval fond specializovaný na hypotéky a několik dalších šířeji zaměřených dluhopisových fondů. Čísla napovídala, že jsou investice podhodnocené i pro případ toho nejhoršího scénáře. Měl nutkání nakupovat napříč všemi třídami aktiv. "Klienti byli nadšení a sdíleli můj (optimistický) výhled," vzpomíná.

Gundlach nakoupil spekulativní dluhopisy do šířeji zaměřených fondů, ale ve svém velkém fondu se držel jen hypoték, ačkoli měl povoleno nakupovat i jiné druhy investic včetně spekulativních dluhopisů. Když dluhopisový trh zažil oživení, rval si vlasy, že nenakoupil více.

Ponaučení: Většina investorů promarní velké příležitosti tím, že nevyjde ze své "zóny pohodlí". "O investování jsem uvažoval příliš svázaně. Zařekl jsem se, že už to příště neudělám," tvrdí Gundlach. "Většina Američanů má například roztřesené ruce, když má investovat mimo Spojené státy."

 

Jeremy Grantham: Hlavně se vyhnout spekulaci

Jeremy Grantham: Oproti profesionálovi má drobný investor i výhody

Hlavní investiční stratég GMO se proslavil díky svým varováním před prasknutím technologické bubliny na konci 90. let a krizí z roku 2008.

Úspěch: Když Granthamova firma v roce 1999 zaujala opatrné stanovisko ohledně populárních, avšak drahých technologických akcií, výkonnost utrpěla a klienti byli rozčílení. Tým se ale strategie "držel a nepustil", což se mu vrátilo, když tituly z technologického odvětví zažily propad. Výnosy firmy se začátkem milénia rychle zlepšily.

"Příliš investičních profesionálů se obává kariérního rizika," domnívá se Grantham, "a proto se honí za trendy místo toho, aby cílili na dlouhodobé výnosy v levných a nepopulárních oblastech.:

Grantham spoluzaložil GMO, která byla první firmou kladoucí důraz na strategii alokace aktiv napříč různými třídami. Konkurenti se tomuto přístupu dlouho vyhýbali, protože sázky na více tříd aktiv znamenají vyšší rizika. Trh ale mnohem častěji špatně ocení právě celé třídy aktiv než jednotlivé akciové tituly, takže se nabízí více příležitostí.

Ponaučení: "V tocích mezi světovými třídami aktiv je patrná neefektivnost," tvrdí Grantham. "Čím větší výběr aktiv vhodných k investici, tím menší konkurence a lepší příležitosti."

Chyba: Grantham se začal zajímat o akcie v 16 letech, když v něm rodinný přítel vyvolal nadšení pro svou společnost. Grantham akcie firmy rychle koupil. Netrvalo to ale ani rok, firma prošla účetním skandálem a akcie byly bezcenné.

Nepoučil se, po 14 letech uslyšel o American Raceways, firmě, která měla představit závody formule 1 v USA. Ihned se do ní zamiloval a propočítával, jak s jejími akciemi vydělá peníze snů. Koupil si pro sebe 300 akcií po 7 USD a odjel na dovolenou se ženou. Když se vrátil, akcie už stály 21 USD za kus. Rychle se zbavil všech ostatních cenných papírů, vypůjčil si peníze a už brzy vlastnil 900 akcií firmy. O měsíce později stály American Raceways 100 USD. "Jako bych měl zlatou ruku," usmíval se Grantham. A co se s miliony dolarů nakonec stalo? Cena akcií náhle začala padat, k nelibosti Granthama každým dnem více. Američané na uvedení Formule 1 nebyli připraveni. Akcie ztrácely tak rychle, že si Grantham nebyl vůbec jistý, zda bude schopen splatit dluhy svým věřitelům. Nakonec se mu podařilo z pozice vystoupit a získat dost peněz alespoň na splacení těchto dluhů.

Ponaučení: "Pochopil jsem, že investování není hra. Zapřisáhl jsem se, že už ve svém životě nepřipustím žádnou spekulaci. Stal jsem se obezřetným hodnotovým investorem," prohlásila investorská legenda.  

 10 na hlavu postavených investorských předsevzetí
10 na hlavu postavených investorských předsevzetí

Jak to udělat, abyste na trhu přišli téměř o všechno? Jestli některé rady investorům není lehké uposlechnout a vydělat na nich, u následujících deseti to jde prakticky samo.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688