Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  30.05.2015 07:00:43

České HDP: Ekonomický zázrak nebo jen zásoby? (30.5.2015)

Základní předpoklady se vyplnily. Ekonomika roste díky zpracovatelskému průmyslu konkrétně především díky automobilkám, jejichž pozitivní výsledky se přelévají do rostoucího exportu i investic

Statistický úřad dnes zveřejnil podrobnosti o ekonomickém růstu ČR v prvním čtvrtletí. Kromě toho dokonce zvýšil už tak vysoký odhad výkonu české ekonomiky v tomto období z původních meziročních 3,9 % na 4,2 %, respektive z 2,8 % na 3,1 % ve srovnání s předchozím čtvrtletím.

Základní předpoklady se vyplnily. Ekonomika roste díky zpracovatelskému průmyslu konkrétně především díky automobilkám, jejichž pozitivní výsledky se přelévají do rostoucího exportu i investic. Podle očekávání utrácejí více i domácnosti, které rovněž zvyšují poptávku po nových osobních automobilech. Navíc tříprocentní růst spotřeby domácností je něco, co jsme tu od roku 2008 rozhodně neviděli.

Potěšující jsou i investice, jejichž růst rovněž překračuje tři procenta. Investuje se nyní hlavně do nových aut, staveb a do bydlení. Ostatně to bylo vidět už na výkonech stavebnictví na začátku letošního roku. Obnovená chuť stavět a investovat je patrná jak ve veřejném, tak v soukromém sektoru. Peníze jsou fakticky nejlevnější v historii zároveň i snadno dostupné, tak už zbývá jen najít projekty, které by byly perspektivní a zároveň i připravené po technické stránce.

Co však krotí optimismus plynoucí z aktuálních čísel je silný podíl zásob na celkovém ekonomickém růstu. Podle údajů statistického úřadu se totiž zásoby podílejí na zmíněných 4,2 % přesně polovinou. To je hodně vysoké číslo, které se rozhodně nemůže opakovat, a tak předpokládáme, že v dalších čtvrtletích už budou zásoby působit na HDP negativně. Proto je čtyřprocentní růst výjimkou spíše než novým ekonomickým zázrakem. Proto předpokládáme, že ve zbytku roku bude ekonomický růst nepochybně začínat dvojkou.

Ostatně, že obrázek výkonu české ekonomiky není, až tak dech-beroucí potvrzuje i vývoj nabídkové strany hospodářství. Zatímco HDP rostl o 3,1 %, přidaná hodnota ve všech odvětvích vzrostla oproti konci roku jen o 1,6 %. Zbytek jsou daně především ty spotřební, jejichž změna v případě cigaret dokáže v krátkém období solidně rozkolísat i celkový ekonomický výkon země. Proto nepřeceňujeme aktuální čísla, i když jsou potěšující, a raději se nebudeme příliš srovnávat se zbytkem Evropy. Příští kvartál to totiž už taková hitparáda nejspíše nebude.

Petr Dufek, ČSOB


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688