Research (Penizenavic.cz)
Důchody a penzijní  |  29.05.2015 13:13:51

Kdy nebudete mít důchod ani 10 tisíc Kč?

Odchodem do důchodu citelně klesá životní úroveň. Zodpovědní občané tedy v penzi nespoléhají pouze na stát, ale během svého produktivního života si vytváří vlastní finanční rezervu na penzi. Podívejme se na vybraných 5 případů, kdy státní důchod nedosahuje ani 10 000 měsíčně a kdy je vlastní finanční polštář v penzi naprostou nutností.

Výpočet státního důchodu je složitý a ovlivňuje ho celý průběh pojištění. Výše důchodu závisí na několika parametrech. Na praktických příkladech si ukážeme případy, kdy státní důchod nedosahuje ani 10 000 .

1) Odchod do předčasného důchodu

Při odchodu do předčasného důchodu je potřeba počítat s krácením za předčasnost. Krácení se provádí za každých 90 dní předčasnosti. Čím dříve se do předčasného důchodu odejde, tím vyšší krácení a nižší výsledný státní důchod. Do předčasného důchodu je možné odejít 3 roky před dosažením řádného důchodového věku. Občané mající důchodový věk 63 let a více, mohou odejít do předčasného důchodu v 60 letech. Nejdříve je možné dle současné legislativy odejít do předčasného důchodu o 5 let dříve, tuto možnost mají občané, jejichž důchodový věk jet 65 let a více.

Praktický příklad

Paní Nováková má průměrnou měsíční mzdu za odpracované roky 30 000 a získala dobu pojištění 41 let. Přestože měla paní Nováková nadprůměrnou mzdu po celý život a celý život řádně pracovala a získala vysokou dobu pojištění, tak její předčasný důchod (přesně o 3 roky dříve) bude činit dle legislativy roku 2015 částku 9 909 .

2) Nízká doba pojištění

Výši státního důchodu ovlivňují příjmy v produktivním věku a získaná doba pojištění. Občané s nižší dobou pojištění musí počítat s nižším státním důchodem. V roce 2015 je nutné získat dobu pojištění v rozsahu 31 let, v příštích letech to bude více. Při nízké době pojištění je státní důchod opět nízký. Nevyřešený pojistný vztah v některých letech znamená i pokles průměrné mzdy za odpracované roky, s tím je potřeba počítat.

Praktický příklad

Paní Dvořáková má průměrnou měsíční mzdu za odpracované roky 29 000 a získá dobu pojištění 31 let. Přestože má paní Dvořáková nadprůměrnou mzdu, tak její měsíční důchod bude dle výpočtu z roku 2015 činit jen 9 936 . Důvodem je nižší doba pojištění.

3) Nízké příjmy podléhající sociálnímu pojištění

Výši státního důchodu ovlivňují pouze příjmy, ze kterých je odvedeno důchodové pojištění. Např. přivýdělek na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou 10 000 a méně, příjem z pronájmu, příjem z prodeje nemovitosti nebo příjem z prodeje cenných papírů, nemá na výši státního důchodu vliv.

Praktický příklad

Pan Novotný měl v produktivním životě nadprůměrné příjmy. Mnohé příjmy však měl z kapitálových příjmů nebo pronájmu. Průměrnou mzdu za odpracované roky má pan Novotný pouze 14 000 . Přestože pan Novotný získá dobu pojištění v rozsahu 41 let, tak jeho státní důchod bude pouze 9 968 , vše dle legislativy roku 2015. Na výši důchodu pana Novotného nemají vliv příjmy, ze kterých nezaplatil důchodové pojištění.

 

4) Živnostníci platící minimální platby

Živnostníci platí důchodové pojištění z dosaženého hrubého zisku. Vždy však musí být zaplaceno alespoň minimální důchodové pojištění. Někteří živnostníci mají poměrně vysoké příjmy a minimální výdaje, z důvodu uplatnění paušálních výdajů platí důchodové pojištění v minimální výši. Tito živnostníci musí počítat s nízkým státním důchodem.

Praktický příklad

Živnostník pan Černý získá dobu pojištění v rozsahu 45 let. Pan Černý má osobní vyměřovací základ na úrovni 6 653 , což odpovídá minimální platbě na důchodovém pojištění v roce 2015. Pro zjednodušení počítáme, že tento minimální vyměřovací základ je shodný s osobním vyměřovacím základem za celý produktivní život. Pan Černý by měl státní důchod dokonce pouze 6 891 .

 

Závěrem

Na několika vybraných příkladech jsme si ukázali, že státní důchod ve výši alespoň 10 000 není rozhodně samozřejmostí a mnozí občané na takto vysoký důchod nedosáhnou. Dokonce i při vyšší příjmech během produktivního života nemusí být státní důchod 10 000 . Vlastní investice a spoření na důchod je tedy velmi důležité.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688