Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  29.05.2015 12:33:46

Odkupy akcií jsou stále na rekordu, investory by ale mělo zajímat i něco jiného

Šéfka akciových stratégů v Bank of America Merrill Lynch Savita Subramanian bouchla do stolu a nabídla investorům myšlenku, která jim je dost možná tak trochu proti srsti. Ve zkratce jde o to, aby se přestali orientovat při svých nákupech (jen) na firmy, které lákají kupující na štědré programy zpětných odkupů akcií. Doporučuje se dívat na ty hráče, kteří věnují peníze na další růst byznysu cestou fúzí a akvizic a kapitálových výdajů. Že by návrat k jinému než účetnímu "fundamentu"?

Firmy v uplynulých letech masivně odkupovaly vlastní akcie s tím, že pro volnou hotovost nemají vzhledem k ekonomickému a tržnímu prostředí lepší využití. To motivovalo investory ke vstupům do pozic v těchto firmách, protože odkupy hnaly výše ceny akcií těchto firem a zvyšovaly zisk na akcii (méně cenných papírů na trhu znamená nižší jmenovatel při výpočtu P/E, tedy poměru ceny a zisku na akcii).

Podíl firem z indexu S&P 500, které skupují vlastní akcie
Podíl firem z indexu S&P 500, které skupují vlastní akcie

Akciové trhy i díky odkupům akcií již řadu měsíců posouvají historická maxima, růstové momentum se ale zároveň v posledních týdnech a měsících vytrácí. Savita Subramanian z Bank of America Merrill Lynch proto zdůrazňuje, že je vhodný čas na změnu strategie výběru akcií do portfolia. "Odkupy akcií již nepodporují ceny samotných akcií tak výrazně jako v předchozích letech," upozorňuje.

Relativní výkonnost akcií z nejvyššího decilu podle programů odkupu vlastních akcií vůči upravenému indexu S&P 500 (každá akcie má stejnou váhu)
Relativní výkonnost akcií z nejvyššího decilu podle programů odkupu vlastních akcií vůči upravenému indexu S&P 500 (každá akcie má stejnou váhu)

Investoři by podle expertky měli začít opět klást důraz na to, které firmy investují peníze do svého růstu, tedy do vývoje a výzkumu, do vlastního podnikání skrze kapitálové investice nebo do fúzí a akvizic.

Akcie firem, které samy kupovaly jiné společnosti, v historii bývaly v nemilosti investorů (výdaje na akvizice ukrajovaly ze zisku v nejbližším období). V uplynulých měsících se ale toto pravidlo nepotvrzuje a akcie firem, které oznámí akvizici, mají tendenci překonat průměr trhu.

Akcie firem, které kupují jiné firmy, jsou v době oznámení akvizic v posledních letech výkonnější než trh
Akcie firem, které kupují jiné firmy, jsou v době oznámení akvizic v posledních letech výkonnější než trh

Podobně se mění i trend v oblasti kapitálových investic. Firmy, které myslí na budoucnost a rozvíjejí svůj byznys, jsou investory stále více "odměňovány".

Kapitálové výdaje přestávají být brzdou pro růst cen akcií
Kapitálové výdaje přestávají být brzdou pro růst cen akcií

Za posledních několik let se proměnil i tradiční vzorec, podle kterého cenné papíry společností investujících do výkumu a vývoje, minimálně krátkodobě trpěly.

Výzkum a vývoj přestávají být brzdou růstu cen akcií
Výzkum a vývoj přestávají být brzdou růstu cen akcií
Zpětné odkupy "začínají nudit". Naznačuje to i nedávný názor jednoho ze stratégů z Goldman Sachs ("zpětné odkupy by neměly probíhat za každou cenu a na úkor jiného využití hotovosti"). Někteří investoři ale volají po jejich navyšování nejhlasitěji v posledních měsících možná Carl Icahn, který drží významnou pozici v akciích Applu. Ten letos navýšil svůj program odkupů i plán výplaty dividend. A podobně se chovají další firmy, jen v květnu oznámily nové programy odkupů například společnosti Mosaic, Southwest Airlines, Delta Air LInes, American Express, Biogen nebo Comcast.

 

Jsou akcie na vrcholu? Raději si položte jiné otázkyJsou akcie na vrcholu? Raději si položte jiné otázky

Za posledních šest let se našly stovky uznávaných investorů a ekonomů, kteří varovali před blížícím se vrcholem na americkém akciovém trhu. Možná je ale lepší řešit jiné věci, než se stále dokola ptát na vrchol (a mýlit se). 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688