Investice  |  29.05.2015 10:07:06

Česko pádí vpřed nejrychleji za poslední roky ..

 

Český HDP je po revizi nakonec ještě lepší než byl prvotní pozitivní šok. Ekonomika pádí vpřed nejrychleji za posledních sedm let (4,2% meziročně). Optimismus sice krotí silný podíl zásob na současném růstu (podílí se zhruba na polovině růstu). Ty ukazují , že v nadcházejících kvartálech lze očekávat zpomalení silné dynamiky. Jinak je ale pohled do struktury růstu pozitivní - daří se investicím a po delší době výrazněji i spotřebě domácností, která roste o více než 3%. TO jsme naposledy viděli v roce 2008. I proto je pravděpodobné, že český HDP v tomto roce nakonec poroste o poznání rychleji než čeká centrální banka (můj odhad  2,8%).

 


Na globálních trzích mezitím doznívá výrazný čtvrteční výprodej na čínských akciích. Ten je podle nás jen dalším příkladem vyšší volatility, kterou může přinášet politika super-levných peněz, respektive pokusy o její opuštění. Hlavní index Šanghajské burzy nabuzený zájmem zadlužujících se drobných investorů v uplynulých týdnech výrazně posiloval. Ve čtvrtek a v pátek ale bez výraznějších fundamentálních příčin otočil a propadl o více než 6 %. Dnes ráno ještě své ztráty nejprve prohluboval a ztrácel další 4 % (později se stabilizoval). V pozadí nestálo nic víc a nic míň než strach z toho, že vláda zatrhne nebo alespoň výrazně ztíží investorům půjčky na investice do akcií. Jinými slovy obavy, že všude dostupné peníze nebudou tak jednoduše dostupné.

 
Podobný příběh jen trochu v jiném kabátě zažil nedávno německý dluhopisový trh. Politika levných peněz (kvantitativního uvolňování a záporných úrokových sazeb) vedla k výrazným ziskům německého bundu na začátku roku, které stlačily výnosy na deseti letech až do blízkosti nuly.Pomalu se zisky ale vysychala i likvidita trhu a na konci dubna stačilo pár nevinných analýz o tom, že by evropské QE mohlo skončit dříve, aby se sentiment prudce otočil. Během pár dní se výnosy z okolí nuly vyhouply do blízkosti 0,70 %. Z období relativně nízké volatility se tak bund rázem probral do světa, ve kterém týdenní změna dosáhla úrovně pětinásobku historické směrodatné odchylky. Takových příběhů může do budoucna s blížícím se exitem z politik levných peněz jenom přibývat.

 

Zdroj: Jan Bureš, ČSOB, a. s.








Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688