Research (Conseq)
Dluhopisy  |  28.05.2015 11:14:12

Dluhopisová brzda ČNB


 

ČNB se nelíbí objem státního dluhu, který je v držbě českých bank, a chce zatáhnout za dluhopisovou brzdu.  Prozatím nevím, co tímto krokem ČNB sleduje, hypotéz se však několik nabízí.

Možná je to jenom omyl - to, kolik mají české banky vládních dluhopisů v poměru k aktivům, totiž není příliš důležité. Je totiž obecně známé, že české banky jsou nejlépe kapitalizovány v Evropě a můžou si tak dovolit i větší koncentraci státního rizika – konec konců, podobně „mnoho“ dluhopisů mají v portfoliích slovenské (či slovinské) banky, kde je rovněž kapitálová přiměřenost výrazně nad regulatorní hranicí  

A možná, že se jedná o další utajený pokus o uvolnění měnové politiky, podobně jako „ticháintervence, kterou ČNB provedla v posledních měsících (ČNB nyní totiž, jak plyne z jejích slov na posledních dvou zasedáních, už cílí na korunu slabší než je oficiální cíl 27 korun za euro). Nabízí se zde tak vysvětlení, že ČNB sice chce, aby se do reálné ekonomiky dostávalo více peněz, které nyní končí ve státních dluhopisech, ovšem nechce se jí zavést měnově-politicky čisté opatření (např. v podobě negativní sazby na depozitech.

Navíc - ignorujíc na chvíli fakt, že banky samy nejsou vůbec nadšené z toho, že musí kupovat dluhopisy na bezprecedentně nízkých výnosech (nízká kreditní poptávka z ekonomiky a mnoho likvidity je však k tomu tlačí), nemyslím si, že by případná výsledná větší angažovanost bank vůči privátnímu sektoru na úkor sektoru vládního z hlediska celkového rizika sektoru něco řešila. V situaci, kdy se držba státních dluhopisů stane pro české banky skutečným problémem, budou již totiž dost pravděpodobně několik čtvrtletí zápasit s mizernou situací privátních dlužníků.

A zatřetí, možná je všechno mnohem jednodušší - ČNB se prostě nemůže dívat na bezzubost vznikajících pravidel o fiskální brzdě a chce aspoň trochu ztížit zadlužování státu. Při pohledu na vývoj rozpočtu v posledních dvou letech a blížící se volby je to myšlenka jistě chvályhodná. Bohužel, jediným výsledkem bude marginálně vyšší neochota bank financovat stát a marginálně vyšší náklady na obsluhu dluhu.


    

Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management a.s.

 



Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
So 11:15  ZLATO: Proč stále roste? Richard Vrdlovec (GOLDA.IO)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688