Možnosti využití dřeva v interiérech i exteriérech

REKLAMA       Jiřina Kavková, 27.5.2015

Dřevo je přírodním materiálem, který ani dnes nepatří mezi ty, kterým bychom měli dát sbohem. Ačkoliv vzniká stále více a více různých modernějších variant, zachovává si dřevo své unikátní kouzlo a taky by mělo být součástí našich interiérů, a to ať už bydlíme v dřevěné chalupě, nebo v novém developerském projektu. Skvělým příkladem nezbytného využití jsou třeba interiérové dveře. Jenom těžko bychom hledali objekt, kde dali majitelé nakonec přednost jinému řešení. Dřevo v tomto směru zkrátka má co nabídnout.

Nezapomínejme ani na klasický nábytek

Další možností využití dřeva je oblast nábytkářství. Jsou desítky variant, na co vše lze tuto přírodní surovinu a obnovitelný zdroj využít. Mohou to být skříně a komody, postele, úložné prostory, obývací stěny, stejně jako stoly a židle. Pokud zmíníme ty hlavní vlastnosti, patří mezi ně zcela určitě:


 

• Unikátní vzhled

• Vysoká pevnost a odolnost

• Dlouhá životnost

• Snadná údržba

Samozřejmě pokud dřevo, tak určitě masiv. Tento pojem má mnoho lidí spojený výhradně s výrobky z bukového nebo dubového dřeva, ale označovat se takto dají i produkty třeba ze smrku, nebo listnatých měkčích stromů. Logicky právě ty poté mají výhodu v tom, že jsou levnější, než dřevo tvrdé.

Ideální i v případě potřebného stínění

Dalším praktickým prvkem u našich domů jsou systémy, které nám pomohou k vytvoření tolik potřebného stínu a tedy i k eliminaci vysokých teplot. Zde můžeme dřevo využívat třeba rámci různých rolet a roletek, stejně jako nejsou výjimkou ani zajímavě vypadající dřevěné žaluzie. Dobrá volba ve chvíli, kdy nechcete klasiku, ale něco příjemně vypadajícího a unikátního.

S potřebou stínu se však můžeme přesunout i na naši zahradu. Zde přijdou vhod třeba různé altány, popřípadě vybudované pergoly, které také staví na tomto materiálu, který svou odolnost dokazuje i tím, že se stovky let používá třeba ve stavebnictví. Je oblíbeným prvkem i teras. Na ty se poté může hodit jiná stínící varianta, kdy dominuje kvalitní konstrukce markýz, které jsou kombinovány s pevnou látkou, kterou stín vytvoříme. Zde samozřejmě musíme dát dřevu sbohem, ale rozhodně nelze říci, že je to špatně. Navíc dobře zvolené barevné kombinace nám umožní to, že vše bude s dřevěným nádechem exteriéru dobře korespondovat.

Relaxujte na své zahradě

Se dřevem je neodmyslitelně spjata také zahrada. A to nejenom v tom směru, že zde můžeme pěstovat keře a okrasné nebo ovocné stromy. Do tohoto prostoru se totiž dobře hodí i široký sortiment zahradního nábytku, vyrobeného právě ze dřeva. A to jak pro pevnost, tak samozřejmě jeho odolnost. Hravě odolá dešti, přímému slunci, ale i nízkým teplotám v době mimo sezonu. Navíc skvěle vypadá a varianty jako lehátka, křesla, židle nebo lavice či stoly jsou zárukou toho, že si nelze nevybrat. A to ať už chceme pořádat párty, nebo jenom odpočívat.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry