TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  28.05.2015 10:21:54

Soud rozhodl, že okradený má právo zveřejnit fotku zloděje


V listopadu 2011 ukradl zloděj elektrokolo z prodejny společnosti ekolo.cz v pražských Holešovicích. Společnost sdílela fotku z bezpečnostní kamery na svém facebookovém profilu. Za informace vedoucí k dopadení zloděje dokonce nabízela odměnu. Kolo v hodnotě 55 tisíc korun se policii podařilo vypátrat v jednom bazaru, brzy dopadla i zloděje.

Tím ale pro majitele obchodu celá patálie zdaleka neskončila. V dubnu 2012 udělil Úřad pro ochranu osobních údajů společnosti pokutu ve výši 5 tisíc korun a povinnost uhradit správní poplatek tisíc korun. Podle ÚOOÚ totiž majitel bez souhlasu zloděje neměl právo zveřejnit jeho fotografii. To má mít jen policie.

Když nepomohla ani dvě odvolání a pokutu potvrdil i ředitel úřadu, obrátil se jednatel společnosti Jakub Ditrich na soud. Ten teď rozhodl v jeho prospěch, zrušil rozhodnutí o udělení pokuty, vrátil ÚOOÚ celou věc k novému prošetření a ještě úřadu nařídil zaplatit žalobci soudní náklady ve výši téměř devíti tisíc.

"Soud má za to, že pachatel trestné činnosti, který úmyslně odcizí majetek, který mu nepatří, musí počítat s tím, že jeho práva na ochranu osobní identity nebudou chráněna stejně jako práva osob, které jednají v souladu se zákonem."

"Soud nevidí důvod, proč by měla být poskytnuta ochrana pachateli trestného činu, a současně byla pokutou potrestána osoba, která se tím, že zveřejnila fotografii pachatele na Facebooku, snažila pouze o okamžité zajištění navrácení svého vlastního majetku v hodnotě relativně vysoké," píše soudkyně v odůvodnění. Podle soudu je nutné přihlédnout k tomu, že zveřejnění fotky přispělo k rychlému dopadení pachatele.

Celý případ tím ale bohužel nekončí. Úřad vedený bývalým poslancem a pražským primátorem Igorem Němcem zvažuje podání kasační stížnosti. Případem by se pak zabýval Nejvyšší správní soud.

"Setrváváme na názoru, že záznamy mají být předány k dalšímu šetření Policii České republiky, nikoliv zveřejňovány na internetu," řekl serveru Novinky.cz mluvčí úřadu David Pavlát.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688