Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  26.05.2015 09:45:41

Příjem z pronájmu 13 800 Kč měsíčně a daně

Pasivní příjem z pronájmu je velmi oblíbený. Jedním z důvodů je i výhodný daňový režim. Jak se však postupuje při výpočtu souhrnné daňové povinnosti, když má občan pouze příjmy z pronájmu?

Z příjmu z pronájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu fyzických osob se neplatí sociální pojištění ani zdravotní pojištění. Kdo má však pouze příjmy z pronájmu a není současně státním pojištěncem, ten musí platit měsíčně své zdravotní pojišťovně 1 242 (13,5 % z minimální mzdy 9 200 ), neboť je v registru své zdravotní pojišťovny veden jako OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů). Současně se příjem z pronájmu nezapočítává do doby pojištění pro důchodové účely a příjem z pronájmu nemá vliv na výši státního důchodu. S tím je potřeba počítat.

 

Výhody příjmu z pronájmu

Pronájem je velmi oblíbeným druhem příjmu. K pravidelnému inkasu peněz dochází bez přímo vynaložené práce. Příjem z pronájmu je odolný vůči inflaci. Příjem z pronájmu podléhá zvýhodněnému daňovému režimu. Současně je možné vlastněnou nemovitost v budoucnu prodat nebo ponechat dětem. O finančním úspěchu pronájmu rozhoduje především lokalita nemovitosti. Ať už s ohledem na pracovní a studijní možnosti ve městě, dostupnost za zábavou nebo celkovým vzhledem okolí. Zadlužení kvůli kvalitní nemovitosti za účelem jejího dlouhodobého pronájmu může v čase přinést zajímavé finanční zhodnocení.

 

Pronájem a sleva na manželku a daňové zvýhodnění na děti

Všichni občané mající příjmy z pronájmu mohou v daňovém přiznání uplatnit základní slevu na poplatníka ve výši 24 840 . Výdaje lze uplatnit buď 30% výdajovým paušálem nebo skutečnými výdaji. Aby mohla být uplatněna sleva na manželku s vlastními příjmy do 68 tisíc Kč za rok (ve výši 24 840 ) nebo daňové zvýhodnění na děti, tak musí roční zdanitelné příjmy, kde není uplatněn paušál činit více než polovinu daňového základu (např. příjmy ze zaměstnání) nebo musí být u pronájmu uplatněny skutečné výdaje.

 

Praktický příklad

Paní Nováková bude mít po celý rok 2015 příjem pouze z pronájmu, a sice ve výši 165 600 (13 800 měsíčně). Paní Nováková uplatní skutečné nulové výdaje při výpočtu daně z příjmu. Paní Nováková je rozvedená, je na rodičovské dovolené a má jedno dítě. Kolik zaplatí paní Nováková na povinných daních?

 

Text

Částka

Roční příjem z pronájmu

165 600

Výdaje z pronájmu

0

Základ daně

165 600

(165 600 - 0 )

Daň z příjmu fyzických osob

0

(165 600 x 15 %) - 24 840 )

Daňové zvýhodnění

13 404

(1 117 x 12 měsíců)

Daňový bonus

13 404

(13 404 - 0 )

Sociální pojištění

0

Zdravotní pojištění

0

Čistý roční příjem paní Novákové

(bez pobíraného rodičovského příspěvku...)

179 004

(165 600 + 13 404 )

vlastní výpočet autora

 

Paní Nováková nezaplatí nic na dani z příjmu fyzických osob. Ještě obdrží od finančního úřadu daňový bonus ve výši 13 404 . Paní Nováková může uplatnit daňové zvýhodnění na dítě, protože má příjem z pronájmu vyšší než 55 200 a výdaje nejsou vyšší než příjmy. Protože je daňové zvýhodnění na dítě vyšší než vypočtená daň z příjmu, tak vzniká paní Novákové nárok na daňový bonus ve výši rozdílu mezi daňovým zvýhodněním a daní z příjmu fyzických osob.

 

Paní Nováková nemusí platit nic na zdravotním pojištěním, protože pobírá rodičovský příspěvek, tak za ni platí zdravotní pojištění stát. V informačním systému zdravotní pojišťovny je vedena jako státní pojištěnec.

 

Paní Nováková neplatí nic ani na sociálním pojištění, přičemž se jí tato doba hodnotí do doby pojištění pro důchodové účely. Péče o dítě do 4 let věku se hodnotí pro důchodové účely jako náhradní doba pojištění. Paní Nováková má vyřešen svůj pojistný vztah.

 

Pronájem je daňově výhodný

Zdanění u příjmu z pronájmu je výhodné. V některých případech (viz. ukázkový příklad) může mít občan mající za celý rok pouze příjem z pronájmu dokonce vyšší čistý příjem, za který může pořizovat zboží a služby, než činí sjednaná částka za pronájem. Důvodem je čerpání daňového bonusu. Příjem z pronájmu je daňově nejatraktivnější pro rodiče na rodičovské dovolené, penzisty, studenty. Dále potom pro zaměstnance přivydělávající si pronájmem.

19.06. 17:50  No to je snad sranda. (miki)
27.05. 13:54  Danove odpisy (Marty)
27.05. 07:05  Příjem z pronájmu (Miloš Petíř)
26.05. 21:13  Příjem z pronájmu (Libuše)
26.05. 10:07  No to je snad sranda. (Miloš Petíř)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688