BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  25.05.2015 11:12:50

Co nám při pondělku zůstalo v poznámkách z minulého týdne?

Co nám při pondělku zůstalo z minulého týdne v poznámkách k pražské burze? Akciím ČEZu ubývá rizik z potenciálních nepřehledných investic, Unipetrolu na valné hromadě nabuší nerozdělený zisk a  s akciemi VIGu si hrají nejen investoři, ale i česká koruna.


Akciím ČEZ ubývá rizik

Po zprávě, že ČEZ nepodá závaznou nabídku na koupi podílu ve společnosti Slovenské elektrárně, je tato zpráva o zachování elektrárny Počerady ve výrobním portfoliu ČEZ další dobrou zprávou, která ze společnosti ČEZ (podle našeho názoru) snímá rizika možného zhoršení jejího budoucího hospodaření. Ještě chybí, aby ČEZ odmítl investice do uhelných aktiv Vatenfallu v Německu, a mohla by zavládnout plná spokojenost (z  pohledu akcionářů).

Při současném nastavení legislativy v energetickém sektoru EU a při současných nízkých cenách emisních povolenek, které ještě nějakou dobu vydrží dole, než bude plně obnovena účinnost mechanismu EU ETS, je výroba elektřiny z uhlí profitabilní.
V roce 2024, kdy lze opět využít prodejní opce, by měly být poměry na energetickém trhu již více narovnané, s menším vlivem externích netržních zásahů. Proto z dnešního pohledu se využití zmíněné prodejní opce jeví pravděpodobnější.


Unipetrol bude mít po valné hromadě zatraceně velký prostor k dividendě

Valná hromada Unipetrolu je až 2.června, nicméně stojí zato si povšimnout její pozvánky. V bodě devět plánuje Unipetrol zrušit rezervní fond a prostředky přesunout do nerozděleného zisku.
Rezervní fond byl zákonem povinný fond, kam si akciové spol. a s.r.o. odkládaly zákonem definovaným způsobem prostředky pro krytí případných budoucích ztrát. Lze tomu rozumět i tak, že šlo o určitou opatrnost a ochranu společnosti a svým způsobem i ochranu jejích věřitelů. Nicméně nově Zákon o obchodních korporacích již tuto povinnost neukládá, společnosti nemusí rezervní fond již vytvářet a vytvořený rezervní fond mohou rozpustit.

To se i na valné hromadě stane a prostředky z něj převede Unipetrol do nerozděleného zisku let minulých, odkud již může např. vyplácet i dividendu, když ji  nenavrhuje pro letošek (za rok 2014). V nerozděleném zisku, který tak nabobtná o více jak třetinu, by po valné hromadě mělo být odhadem 9,772 mld , tj. cca 53,90 na jednu akcii (včetně zisku vytvořeného v loňském roce).


S akciemi VIGu si hrají nejen investoři, ale i česká koruna

Jedna věc je hodnocení čtvrtletních výsledků pojišťovny VIG a jiná  věc je kurzový vliv na tento duální listing na pražské burze.
Trh v Praze přijal čtvrtletní výsledky negativně i přesto, že čísla byla prakticky v souhlase s tržním očekáváním a někde i lépe a že část nákladů byla navýšena ve spojení s akvizicemi, tedy budováním nového byznysu. Pokles byl bezprostředně téměř dvou procentní, ale interpretovat z něj míru znechucení nebo důvěry investorů bylo a je relativně obtížné. Ve hře jsou relativně velké pohyby české koruny. V Praze se postupem seance snížila akciová ztráta na polovinu a v závěru již (po konferenčním hovoru s analytiky) klesl na -0,2%. Ve Vídni zůstal titul o -1,27% níže. Rozdíl si připsala koruna.

Text s tabulkou a další komentáře k trhu lze nalézt na stránkách BH Securities  www.bhs.cz  

Petr Hlinomaz


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 10:59  GER: Také IFO naznačuje zlepšení Research (Česká spořitelna)
Čt 10:56  CZE: Nálada se zlepšila Research (Česká spořitelna)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688