Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  25.05.2015 07:00:42

Zemřel John Nash, nositel Nobelovy ceny za ekonomii

Svět obletěla smutná zpráva o tragickém úmrtí jednoho z největších matematiků-ekonomů Johna Forbse Nashe. V sobotu 23. května zahynul se svou manželkou Aliciou při nehodě v New Jersey. 

John Nash je nositelem Nobelovy ceny za ekonomii, kterou získal v roce 1994. Spolu s ním byli oceněni také John. C Harsanyi a Reinhard Selten, a to za jejich „průkopnictví v analýze rovnováhy v teorii nekooperativních her.“

Koncept Nashovy rovnováhy je jeden z pilířů moderní mikroekonomie při analýze rovnováhy oligopolních trhů. Známé je zejména vězňovo dilema, pomocí něhož bývá nejčastěji princip Nashovy rovnováhy vysvětlován. Nashova teorie her se aplikuje například při předpovídání stability kartelových dohod. Pomocí teorie her také můžeme vysvětlit mnoho společenských jevů, jako například, proč lidé na párty mluví nahlas, ačkoli by pro všechny bylo lepší, kdyby hovořili potichu, nebo proč mají lidé na sportovních utkáních tendence vstávat ze sedadel, ačkoli všichni na hřiště uvidí stejně, když budou sedět, a podobně. Nashovou teorií však vysvětlíme i takové jevy, jako závody ve zbrojení. V době studené války by pro Sovětský svaz i Spojené státy bylo lepší, kdyby se nevybavovaly zbraněmi, které by spolehlivě zničily toho druhého. Z hlediska Nashovy rovnováhy je však takové chování příliš rizikové, neboť velmoc, která začne zbrojit jako první, získá nad svým protivníkem rozhodující převahu. Proto obě velmoci volí zbrojení.

John Forbes Nash se narodil 13. června 1928 v Bluefieldu v Západní Virginii. Jeho otec byl elektrotechnik a veterán první světové války. Jeho matka byla učitelkou. John Nash původně studoval elektrotechniku a chemii na univerzitě v Pittsburghu. Studium ho však příliš neuspokojovalo, neboť, jak sám říkal „studium chemie bylo spíše o tom, jak držet pipetu, než o kvantitativní analýze“. Začal se tedy věnovat studiu matematiky, ale absolvoval také volitelný kurz „mezinárodní ekonomie“. Po absolutoriu v Pittsburgu dostal nabídku stipendia na Princetonské univerzitě, kterou přijal.

To se psal rok 1948. V roce 1950 získal na Princetonu titul Ph.D., když obhájil svou 28stránkovu disertační práci (ke stažení ve formátu PDF zde) ve které zpracoval svůj koncept nekooperativních her. V roce 1951 nastoupil na MIT (Massachusetts Institute of Technology) na fakultu matematiky jako učitel a výzkumný pracovník. V roce 1959 se u Nasha začala projevovat jeho duševní choroba a ještě v témže roce z MIT odešel. John Nash se však s onemocněním dokázal poměrně dobře vypořádat a později se vrátil na Princetonskou univerzitu. Na ní působil již v době, kdy získal Nobelovu cenu, a byl s ní neoddělitelně spjat až do své smrti.

John Nash by 13. června oslavil 87. narozeniny. Nechť jeho čistá duše najde svůj klid.

Petr Musil


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688