BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  22.05.2015 11:27:14

Den nabitý projevy centrálních bankéřů

Zápis z dubnového zasedání ECB ukázal, že v bankovní radě panuje široká shoda ohledně program QE, který podle ní pokračuje hladce. Obavy z nedostatku nabídky na trhu jsou přehnané. Dopad na trhy je evidentní. Po měsíci nákupů se zlepšil výhled pro ekonomický růst i inflaci. Na včerejším setkání představitelů EU v Rize, Hollande a Merklová naléhali na Řecko, aby zvýšilo tempo příprav záchranného programu. Připomněli mu, že země musí toho udělat více než dosud, aby získala finanční prostředky.

Počet Američanů žádajících poprvé o podporu v nezaměstnanosti v minulém týdnu vzrostl nepatrně více, než se čekalo, a to o 10 000 na hodnotu 274 000. Analytici očekávali zvýšení počtu žádostí jen na 271 000. Čtyřtýdenní průměr, který je považován za lepší barometr trendů na trhu práce, neboť vylučuje týdenní volatilitu, minulý týden klesl o 5 500 na 266 250, což je nejnižší úroveň od dubna 2000. Celkově tak trend na trhu práce USA ukazuje na upevňování podmínek.

Prodeje starších domů ve Spojených státech v dubnu nečekaně klesly, když menší zásoba domů na trhu tlačila výšší ceny. Počet domů na prodej se minulý měsíc meziročně snížil o 0,9 procenta na 2,21 milionu kusů, což přispělo k růstu mediánu ceny domů o 8,9 procenta na 219 400 dolarů. Prodej existujících domů minulý měsíc klesl o 3,3 procenta na 5,04 milionu jednotek na roční bázi. Ekonomové očekávali prodeje na úrovni 5,24 milionu. Horší čísla ukazatele zastínila radost, která přišla na trh amerického dolaruúterý po datech o započatých nových rezidenčních stavbách. Nicméně USD je zatím tento týden stále 2 procenta v plusu, což pro něj znamená první týdenní zisk za posledních 6 týdnů.

Japonská centrální banka (BoJ) ponechala měnovou politiku na dnešním ranním zasedání beze změny. To znamená, že zůstává věrná svému závazku napumpovat do ekonomiky 80 bilionů jenů ročně (660 miliard USD). Slovní ohodnocení vývoje domácí ekonomiky bylo mírně optimističtější, což signalizuje, že investoři by neměli čekat navýšení objemu programu QE.

Cena ropy Brent včera zaznamenala největší růst od poloviny května, když posílila o 2 procenta nad hodnotu 66 USD za barel. Ropě pomáhaly zprávy o snižování  rekordně vysokých zásob v USA, zejména v Cushingu.

Dnešní den bude plný projevů centrálních bankéřů. Mario Draghi vystoupí na konferenci ECB na téma nezaměstnanost a inflace, a to nejdřív samostatně a odpoledne v panelové diskuzi v 15:30 spolu s  britským a japonským guvernérem.

Večer v 19:00 promluví šéfka Fedu Janet Yellen na téma výhledu vývoje americké ekonomiky, což může v závěru týdne pěkně rozhýbat trhy. Nezapomeňme na to, že v pondělí je v USA a Británii státní svátek. Odpoledne nás z USA navíc čekají data inflace, jejíž růst je klíčem k utažení monetární politiky, tedy zvýšení úrokových sazeb.

Podnikatelská důvěra v Německu se v květnu poprvé od loňského října mírně zhoršila. Mnichovský ekonomický institut Ifo oznámil, že index měřící důvěru 7000 německých podniků se pro tento měsíc snížil na 108,5 bodu ze 108,6 bodu za duben. Analytici oslovení Reuters průměru očekávali pokles na 108,3 bodu.

GBP/USD na 4 hodinovém grafu udržuje svůj růstový pohyb nad trendovou linií. Je vhodné sledovat reakci na tuto linii, kde může vzniknout nákupní signál s cílem dosažení předchozích maxim, nebo proražení linie a započatí klesajícího trendu.

GBP/JPY včera uzavřel na denním grafu přesně u hodnoty předchozích maxim, které nedokázal prorazit. Sledujme dnešní reakci cenu na tuto úroveň. V případě proražení nahoru se libře otevře prostor na sever. Naopak v případě odmítnutí této hodnoty bude GBP/JPY klesat.

Podobnou situaci jako na GBP/JPY lze pozorovat i na měnovém páru GBP/UAD. Ten rovněž bojuje r horní hranou trojúhelníkové formace. Sledujme zdali trojúhelník konečně nezdolá.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688