Energetické nápoje: i malé děti pijí energetické nápoje, přijde zákaz?

TNBiz, 22.5.2015

Pití energetických nápojů je mezi českou mládeží naprosto běžné a společně s tou belgickou je na čele žebříčku. Alarmující je situace u dětí do deseti let, kde ty české nemají v Evropě konkurenci. Lékaři bijí na poplach.

"U dítěte, které váží například 40 kilogramů, více než jedna a půl plechovky takového nápoje je hazardem a my navíc nevíme jaké jsou dopady kombinace kofeinu, taurinu nebo guarany na organismus," říká Renate Oberhoffer, lékařka z AEPC.

Lékařské studie také dokazují, že u dětí nadměrný přísun kofeinu může vést ke vzniku závislostí na alkoholu nebo drogách. "To vlastně není pod žádnou kontrolou. Vidíme, že to konzumují i děti nízkého věku, takže to je situace, která nás trošku děsí." říká Jan Janoušek z nemocnice Motol.

Narůstá také počet těch nejmenších do pěti let , které si tzv. energeťák už také daly. Rodiče sice o nevhodnosti takových nápojů vědí, ale zároveň se shodují, že dětem v jejich nákupu nemohou zabránit.

O možném zákazu prodeje energetických nápojů dětem už zákonodárci jednali na začátku roku, zatím bez konkrétního výsledku. Například v Litvě už prodej takových nápojů mladistvým a dětem zakázali.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky