Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  20.05.2015 23:07:12

20. května: Tohle potřebujete vědět o středečním obchodování na amerických burzách

  Americké akcie v průběhu středy převážně oscilovaly okolo nuly, větší pohyb vyvolalo pouze zveřejnění zápis z posledního jednání FOMC. Níže ceny tlačily zejména neuspokojivé hospodářské výsledky některých významných firem. Po zveřejnění zápisu z dubnového zasedání centrální banky sice trhy v USA výrazně ožily, když investory povzbudila zpráva, že červnové navýšení úrokových sazeb není pravděpodobné, v závěru obchodování ale většina akcií svůj růst opět stáhla.

Index Dow uzavřel obchodování se ztrátou 0,15 % na 18 285,40 bodu a širší index S&P 500 ztratil 0,09 % na 2 125,85 bodu. Pouze technologický Nasdaq posílil o 0,03 % na 5 071,74 bodu. Index volatility VIX přidal 0,23 % na 12,88 bodu.

Americké akcie (20. května 2015)
Zdroj: Google

V záporu skončilo pět z deseti hlavních sektorů. Nejvýrazněji oslabil průmyslový sektor (-0,28 %) a sektor cyklického spotřebního zboží (-0,20 %). Nejvíce naopak zpevnily akcie v odvětvích zdravotní péče (+0,20 %) a základních materiálů (+0,19 %).

Hlavní středeční události na amerických trzích

  • Navýšení úrokových sazeb v USA je v červnu nepravděpodobné. Plyne to ze zápisu z dubnového zasedání měnového výboru FeduJen několik málo členů Fedu totiž zastává názor, že je americká ekonomika připravena na zvýšení sazeb během zasedání 16. a 17. června.
  • Zásoby ropy v USA minulý týden klesly třetí týden po sobě a jejich pokles byl hlubší, než se podle analytiků oslovených agenturou Reuters čekalo. Snížily se i zásoby benzínu a dalších ropných produktů, uvedl Úřad pro energetické informace (EIA) při ministerstvu energetiky USA.
  • Podle středečního prohlášení amerického ministerstva spravedlnosti úřady udělily pěti bankám, včetně JPMorgan Chase a Citigroup, pokutu 5,7 miliardy dolarů za manipulace na měnových trzích. Čtyři z těchto pěti bank se k obviněním přiznaly. Pátá banka, UBS, podle ministerstva přizná vinu za podvody v USA, které spočívaly v manipulaci s referenčními úrokovými sazbami.
  • Mezinárodní telekomunikační skupina Altice se dohodla na koupi většinového podílu v americkém poskytovateli kabelové televize Suddenlink Communications.Oznámila to ve středu Altice, která tímto obchodem vstupuje na trh ve Spojených státech. Transakce ohodnocuje americkou společnost na 9,1 miliardy dolarů. Akcie Altice na zprávu reagovaly posílením o 12 %.
  • WSJ: United Technologies údajně jedná o prodeji své divize Sikorsky Aircraft.
  • Bunge ohlásila program zpětného odkupu akcií v objemu 500 milionů dolarů a zvýšila dividendu o 12 % na 38 centů na akcii.
  • Jefferies začala pokrývat akcie Lionsgate s doporučením "kupovat".
  • Johnson & Johnson do roku 2019 uvede na trh nejméně deset nových léků. Každý z nich by jí mohl vynést miliardu dolarů tržeb.
  • Kubě se podařilo najít ve Spojených státech banku pro vedení účtů svých diplomatických misí. Havana a Washington tak odstranily další překážku, které bránila obnově vzájemných diplomatických vztahů.

Výsledková sezóna

Akcie společnosti Target po zveřejnění firemních výsledků za první čtvrtletí vzrostly o 0,33 %. Výrazně ve středu posílily akcie Cablevision Systems (+18,02 %), Pivotal Research totiž zvýšila investiční doporučení na ně z "držet" na "koupit" a zvýšila cílovou cenu z 18 na 31 dolarů.

V hlubokém záporu naopak obchodování zakončily akcie Etsy (-18,10 %). Společnost totiž reportovala nečekanou ztrátu za první čtvrtletí. V červených číslech skončily také akcie aerolinek American Airlines (-10,01 %), které se dostaly pod tlak poté, co společnost pro rok 2016 předpověděla nižší ziskové marže.

Jak se obchodovalo na forexu a na trhu s ropou?

Nesnažte se zachytit současnou rally, akcie mají před sebou nebezpečné měsíce. Do konce roku ale trh posílí

Nesnažte se zachytit současnou rally, akcie mají před sebou nebezpečné měsíce. Do konce roku ale trh posílí

Americký akciový trh (a nejen ten) se stále pohybuje v blízkosti historických maxim. Stratég David Bianco z Deutsche Bank ale varuje ta, kdo by se chtěli chytit tržního trendu a vydělat dalších pár procent. "Trhy podle mě čeká nebezpečné léto," uvedl v pátek pro CNBC. Index S&P 500 minulý týden zakončil na historickém maximu.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688