Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  24.05.2015 09:04:16

18 biliónů USD navíc, ropa na 100, S&P přes 3000 a Nikkei nad 24 000 ? Když pojede G4 jak má, tak je to možné


Odhady pro další globální ekonomický vývoj jsou v poslední době plné obav a nejistoty, varovné analýzy jednoznačně převažují.
Analytik Simon Cox z Asia Pacific Investment u BNY Mellon IM se jako jeden z mála v tomto trendu zkusil podívat na budoucí vývoj přes pomyslné "růžové brýle" a položil si otázku, jak by to vypadalo, kdyby vše fungovalo tak, jak má?
Cox při své simulaci vyšel z předpokladů růstu hlavních ekonomik z G-4 v následující dekádě v ročním průměru na úrovních: Japonsko +2%, USA +3%, Čína +7% a Indie +8%. Tyto předpoklady nejsou v mnoha případech vůbec nijak dramaticky vzdálené od současného tempa reálného růstu, přesto by dodržení těchto hodnot mělo pro globální ekonomický vývoj výrazně pozitivní efekty v řádu cca 10 biliónů dolarů do roku 2020 jen v samotném G4 prostoru a dalších 8 biliónů by to mohlo přinést pro zbytek světa.
Cena ropy by se s největší pravděpodobností vrátila k úrovním 100 USD za barel, ceny potravin by celosvětově stouply o 40%, Japonský Nikkei 225 by se dostal nad hranici 24 000 bodů a americký S&P 500 klidně nad 3000 bodů.

Například MMF ale rozhodně není tak optimistický ve svých odhadech jako zmíněný analytik. Pro USA počítá do roku 2020 s průměrným ročním růstem HDP na úrovni 2,5%. Cox ale míní, že MMF je ve většině případů spíše pesimistický a reálný růst tak ve většině případů podstřeluje. Pro USA v 16 z posledních 24 sledovaných let, pro Japonsko a Indii pak v 15 případech a v případě Číny dokonce ve 22 ze 24 možností.

Podle Coxe je tu také poměrně velký rozdíl mezi aktuálním ekonomickým vývojem jednotlivých zemí a jejich teoretickým potenciálem. Tento rozdíl například u USA činí až 5,3 biliónu dolarů, což by v přepočtu odpovídalo 3,5 měsíčnímu kompletnímu výkonu celé ekonomiky. Ta pod svým potenciálem pracovala v 60 z posledních 80 čtvrtletí. V "deficitu" jsou v tomto ohledu i ostatní země G4.

Pro narovnání těchto deficitů by například Indie potřebovala jednodušší mechanismy pro nákup nemovitostí a Čína jednodušší mechanismy pro jejich prodej ze státních rukou. Amerika by potřebovala méně komplexní daňový systém, Indie ho má naopak příliš roztříštěný. Americké firmy redistribuují svým akcionářům pravděpodobně příliš mnoho zisků, firmy v Číně a Japonsku naopak příliš málo.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688