Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Podnikání  |  15.05.2015 18:45:40REKLAMA

Novější servery pomáhají snižovat provozní náklady i zabezpečit data

Řada firem je v dnešní době více či méně závislá na serverech. Představují pro ně nejen prostor, kde jsou uložená důležitá data, ale v mnoha případech provozují servery také aplikace, které jsou klíčové pro fungování celé společnosti. Ani serverům se však nevyhýbá hardwarové a softwarové zastarávání. Výměna starého serveru za nový s sebou může přinést plynulejší chod firemních aplikací, nižší provozní náklady a větší zabezpečení dat.

Servery plní celou řadu funkcí v mnoha oblastech, od domácností a malých kanceláří až po velké korporace a výzkumné ústavy. Dají se využívat čistě jako úložiště pro zálohu aplikací, dat a softwaru nebo mohou pomáhat při spravování složitějších databází, vytvářet cloudové servery či provádět náročné analýzy a technické výpočty. Často bývají umístěné v zabezpečených serverovnách a pro úsporu místa mohou být uloženy do speciálních skříní (racků). V menších kancelářích a domácnostech ale najdete i samostatně stojící servery (tower).

Servery se postupně staly klíčovým prvkem jakékoliv firemní infrastruktury. Díky své mimořádné efektivitě udrží v chodu například webové stránky, síťové aplikace, podnikové databáze nebo systémy, u kterých je právě výkon a nepřetržitý provoz často kriticky důležitý. Proto kladou firmy velký důraz na zabezpečení svých serverů před fyzickým poškozením (například zapojením UPS stanic pro případ výpadku elektřiny) i napadením útočníky zvenčí.

Právě nepřetržitý provoz může být u některých starších serverů v mnoha ohledech problematický. Starší servery spotřebují více energie, generují při provozu více tepla a také zabírají více místa. Nová generace serverů Lenovo ThinkServer proto používá inteligentní systém chlazení, speciálně navržený tak, aby server dokázal pracovat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu i při teplotě 45 °C bez nejmenšího vlivu na spolehlivost serveru. To šetří nejen spotřebu energie při chlazení, ale přináší i možnost chladit serverovnu na nižší teplotu. Samostatně stojící servery mají navíc sníženou hlučnost, aby v kancelářích nerušily.

Kromě portfolia zařízení ThinkServer mohou firmy hledající rychlou náhradu starších serverů využít také servery řady System x, které jsou přímou alternativou k řadě ThinkServer. Všechny tyto servery jsou ideální pro provoz jak nevirtualizovaných, tak virtualizovaných serverových prostředí a přinášejí ohromující výpočetní výkon, vysokou úložnou kapacitu a nízké provozní náklady.

V souvislosti se zabezpečením před útočníky zvenčí je pro servery klíčový aktualizovaný operační systém se všemi nezbytnými bezpečnostními certifikacemi. Nicméně v polovině července letošního roku definitivně skončí technická podpora operačního systému Microsoft Windows Server 2003 R2 a společnosti, které využívají tento software na svých serverech, by měly zvážit přechod na novější verzi Microsoft Windows Server 2012 R2, pro který je garantována rozšířená podpora až do roku 2023. Přechod na nejnovější, výkonnější a podstatně bezpečnější verzi serverového operačního systému je možné vyřešit i nákupem nového serveru Lenovo s operačním systémem Microsoft Windows Server 2012 R2 OEM. Více informací na www.thinkserver.cz.

 







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688