STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  14.05.2015 09:51:51

Investice: kvalitní podniky s malou kapitalizací

Autor: Marek Svoboda

Co když se za úspěchem na akciovém trhu neskrývala žádná velká záhada? Co když vytvoření vysoce ziskového portfolia bylo jednoduší, než si myslíte a bylo to něco tak jasného, že to může zvládnout každý?

Zní to podezřele. Spíše snad jako nabídka zprostředkování investice od pochybné společnosti. Podle nově proběhlého výzkumu, to ale může být skutečnost.

Pět nezávislých odborníků na akciové trhy, mezi které patří tři manažeři hedge fondu a dva univerzitní profesoři, nedávno zveřejnili první koncept naprosto fascinujícího výzkumu, který může mít pro běžného investora cenu zlata

V jejich práci nazvané “Size Matters, If You Control for Junk“ vychází z analýzy dat akciového trhu Spojených států za posledních 50 let a z  dat ostatních akciových trhů za posledních 30 let, kdy dochází k překvapivě prostému závěru.

Pokud jste chtěli překonat výnos jakéhokoliv akciového trhu v minulosti, v jakémkoliv bodě, jediné co jste museli udělat, bylo nakoupit akcie společností s malou kapitalizací, které byly označeny za vysoce kvalitní, podle ukazatelů jako silná rozvaha, ziskovost, stabilita a růst.

Ve skutečnosti podle této analýzy portfolio vysoce kvalitních společností s malou kapitalizací překonalo celý trh o necelých 5 procentních bodů za rok, což pro upřesnění je naprosto skvělý výsledek

Jak na to přišli?

Akademici a odborníci na akciové trhy již dlouho diskutují o efektu „podniků s malou kapitalizací“ – otázkou je, jestli akcie malých společností si v průběhu doby vedou lépe než akcie velkých společností. Mnoho finančních poradců a komentátorů prohlašuje, že podniky s malou kapitalizací opravdu překonají podniky s velkou kapitalizací, ale za cenu vyšší volatility.

Zmíněný tým odborníků upozorňuje ale na to, že pravda je mnohem složitější. V historii si podniky s malou kapitalizací vedly nejlépe v 60. a 70. letech, ale během 80. a 90. let nepřekonaly širší trh. Navíc k překonání velkých podniků docházelo každý rok během ledna, ale během dalších 11 měsíců se o tom nedalo hovořit.

A když vezmete v úvahu další věci jako vyšší náklady typické pro fondy podniků s malou kapitalizací a vyšší volatilitu, výhody z těchto akcií byly nepatrné. Vlastně nestaly za nic.

Ale podle nejnovějšího výzkumu, největší přínos na podniku s malou kapitalizací je něco jednoduchého ale většinou přehlíženého. Akcie podniků s malou kapitalizací bývají nižší kvality než větší „blue chips“ akcie. Menší společnosti v průměru mívají slabší rozvahu, více rizikové podnikatelské prostředí a menší úroveň ziskovosti než jejich větší soupeři.

Ve výzkumech posledních let, prováděnými stejnými pěti odborníky, je znázorněno, (ceteris paribus) že akcie kvalitních společností výrazně překonaly nekvalitní (junk) akcie.

To znamená, že pokud jste investovali do kvalitních podniků s malou kapitalizací, poté jste drželi hned dvě výhody – jednu protože byly méně kapitalizované a druhou protože měly vysokou kvalitu. Vaše portfolio muselo být velice ziskové.

Jsou tady ale zásadní upozornění. Žádný z těchto výzkumů neodpovídá na otázku, kdy je správný čas vstoupit na trh s akciemi nebo jakou část vašeho portfolia byste měli investovat do akcií na úkor ostatních aktiv, jako jsou například nemovitosti, dluhopisy nebo komodity.

Jedinou otázku, na kterou se tento výzkum snaží odpovědět je: Jestli chci nyní investovat určitou částku do akcií, které akcie mám nakoupit?

Navíc, akcie je jen nárok na budoucí cash flow a kolik za ni zaplatíte, bude mít velký dopad na vaši pozdější návratnost investice. Akcie malých společností a kvalitní akcie v minulých letech významně překonaly trh. To může znamenat, opakuji může, nástup nižších zisků.

Nicméně výhoda akcií kvalitních podniků s malou kapitalizací se zdá být odolná v čase a také na skoro každém rozvinutém trhu. Může to být vážně tak jednoduché?

 Další články a zajímavosti naleznete na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688